Zadanka
Jacek: 1)Równania 2−logx=√logx oraz log4(logx)=1 mają:
a wspólny pierwiastek
b równe zbiory rozwiązań
c rozłączne zbiory rozwiązań
2)Równanie log2x=logx2:
a ma dwa różne pierwiastki
b ma dokładnie jeden pierwiastek x=2
c ma pierwiastek należący do przedziału (0,1)
3)Zbiorem rozwiązań nierówności log(x−2)(x2−4)≤2 jest:
a (−∞,2)
b (2,3)
c ∅
Mam tutaj 3 zadania mógłby ktoś mnie nakierować/pomóc w rozwiązaniu ?
31 lip 10:26
Kacper: 1.
rozwiąż oba równania
31 lip 10:29
J:
Zad1) Założenia: x > 0 i logx ≥ 0 ⇔ x ≥ 1
log4(logx) = 1 ⇔ logx = 4 .....
podstawiamy do drugiego równania: 2 − 4 = √logx ⇔ − 2 = √logx − równanie sprzeczne.
Odp. b
31 lip 10:34
Jacek: log
4(logx)=1
logx=4
1
logx=4
x=10
4
x=10000
a tego drugiego nie mam pojęcia jak rozwiązać, co Cię spotkam Kacper to tylko rozwiąż albo cuś
a nakierować to nie za bardzo
31 lip 10:35
Jacek: w odpowiedzi jest napisane że są rozłączne −2≠2
31 lip 10:39
J:
Zad2) Założenia: x > 0 oraz x ≠ 1
| | 1 | |
log2x = logx2 ⇔ log2x = |
| ⇔ (log2x)2 = 1 ⇔ |
| | log2x | |
| | 1 | |
log2x = 1 lub log2x = −1 ⇔ x = 2 lub x = |
| ... 2 −rozwiązania , odp.a i c |
| | 2 | |
31 lip 10:40
J: Oczywiście do zad 1) ... jest odpowiedź c
31 lip 10:42
Kacper: Dobra to zrobię ci zadanie 3

log
x−2(x
2−4)≤2
Na początek dziedzina:
x
2−4 >0 ⇒ x∊(−
∞,−2)∪(2,+
∞)
x−2>0 ⇒x>2
x−2≠1 ⇒x≠3
Ostatecznie:
D=(2,+
∞)\{3}
Teraz przypadki:
Przypadek I
0<x−2<1 ⇒ 2<x<3 (*)
log
x−2(x
2−4)≤2
log
x−2(x
2−4)≤log
x−2(x−2)
2
x
2−4≥x
2−4x+4
4x≥8
x≥2 (**)
Rozwiązanie z (*) i (**) mamy x∊(2,3)
Przypadek II
x>3 (*)
log
x−2(x
2−4)≤2
log
x−2(x
2−4)≤log
x−2(x−2)
2
x
2−4≤x
2−4x+4
4x≤8
x≤2 (**)
Z (*) i (**) widać, że brak rozwiązań.
Ostatecznie odpowiedź to x∊(2,3)
Jak masz pytania to pisz
31 lip 10:50
Ac.: 2) Jeśli moje rozwiązanie jest złe, niech ktoś mnie poprawi.

log
2x = log
x2
Powiedzmy, że log
2x = log
x2 = a
log
2x = a ⇔ 2
a = x
log
x2 = a ⇔ x
a = 2
Podstawiając x = 2
a:
2
a2 = 2 ⇔ a
2 = 1 ⇔ (a = −1 lub a = 1)
I sprawdzenie, czy dla danych a równanie jest spełnione.
Dla a = −1 mamy:
log
2x = −1 ⇒ x =
12
log
x2 = −1 ⇒ x =
12
Dla x =
12 równanie jest spełnione.
Dla a = 1 mamy:
log
2x = 1 ⇒ x = 2
log
x2 = 1 ⇒ x = 2
Dla x = 2 równanie również jest spełnione.
Więc odpowiedź a. jest prawidłowa.
31 lip 10:55
J:
Zad 2) Napisałem w poście 10:40 ,że zarówno odpowiedź a i c , są prawidłowe, bo ma dwa różne
pierwiastki oraz ma pierwiastek należący do (0,1)
31 lip 11:02
Jacek: Jak zamieniasz tą 2 na logarytm o tej samej podstawie to co robisz dalej. Chodzi mi o to że
log
x−2 wiem skąd się bierze ale (x−2)
2 nie mam pojęcia . A co do rozwiązania skąd je
wziąłeś magiku

?
31 lip 11:03
Kacper: Wypadałoby napisać do kogo pytanie
31 lip 11:07
Jacek: Oczywiście do Ciebie Kacper
31 lip 11:07
Kacper: Jak mniemam chodzi o ten fragment, gdzie z 2 robi się log
x−2(x−2)
2 
Oczywiście prawdą jest, że log
x−2(x−2)=1 dla x>2.
U nas chcemy uzyskać 2, czyli mamy 2log
x−2(x−2).
Korzystamy teraz z własności logarytmu rlog
ab=log
ab
r i robi się log
x−2(x−2)
2.
Można też szybko zapamiętać, że jak jest 2, to piszemy log
aa
2, jakby było 120, to
log
aa
120 itd
31 lip 11:11
Kacper: edit: dla x>2 i x≠3
31 lip 11:11
Jacek: Dziękuję wszystkim którzy mi tutaj pomagają uporać się z tym koszmarem dnia codziennego
31 lip 11:13
Jacek: x∊(2,3)⇔x>2 i x≠3
Mam rozumieć że rozwiązanie stąd tak? bo wolę się upewnić : )
31 lip 11:16
Kacper: Nie

to co napisałeś to nie to samo, narysuj sobie oś liczbową i sprawdź

To była tylko dziedzina do 11:11 do drugiej linijki, bo tam brakowało zapisu x≠3
31 lip 11:20