Granica
jakubs: Oblicz granicę:
| | xn−1 | |
limx→1 |
| n−liczba naturalna |
| | x−1 | |
31 lip 00:51
Godzio:
xn − 1 = (x − 1)(xn − 1 + xn − 2 + ... + x + 1)
31 lip 00:54
jakubs: Wnioskując, wynik zależny jest od n, a więc odpowiedź to n.
Dobrze myślę?
31 lip 01:00
jakubs: Gdyby ktoś mógł potwierdzić, czy dobrze wnioskuję to będę bardzo wdzięczny. Rano zobaczę do
tematu, może się ktoś wypowie.
Dobranoc
31 lip 01:24
J:
Tak...
n = 3 limx→1 (x2 + x + 1) = 3
n = 4 limx→1 (x3 + x2 + x + 1) = 4
31 lip 07:56
jakubs: Dziękuję
31 lip 11:58
jakubs: Oblicz granicę:
Według mnie, na chłopski rozum to 0, ale jak to obliczyć ?
31 lip 14:18
zombi: Tw. 3 ciągi ograniczasz sinusa standard metoda
−1 ≤ sinx ≤ 1 / :x
czyli
31 lip 14:19
jakubs: No taaak, zapomniałem o tym twierdzeniu.
Dzięki
31 lip 14:38
zombi: Z sinusem/cosinusem dość często korzysta się z jego ograniczania, to warto zapamiętać.
31 lip 14:39