Jak obliczyć najprościej współrzędne punktu C
tomker:

Jak obliczyć najprościej współrzędne punktu C w trójkącie prostokątnym mając:
Współrzędne:
A (0,4)
B (4,2)
Długość odcinków
AC=4,2
AB=4,5
Czy mogę prosić o rozpisanie tego przykładu?
30 lip 23:40
Saizou : wiesz ze to zadanko ma nieskończenie wiele rozwiązań
31 lip 00:07
tomker: Nawet mając takie dane?
31 lip 00:10
Saizou :
ale długość odcinka lABl =2
√5
no i nie wiesz gdzie jest kąt prosty
31 lip 00:11
tomker: kąt prosty jest w punkcie C
31 lip 00:11
Eta:

Takich trójkątów jest nieskończenie wiele
Punkty C leżą na okręgu o średnicy |AB|
31 lip 00:13
Saizou :

czerwone kropki to tylko możliwe miejsca punktu C, no chyba że jakoś jest określona długość
odcinka AC lub BC
31 lip 00:13
Saizou : no i
Eta już wszystko rozwiała
tomker następnym razem przepisz treść całego zadania
31 lip 00:14
tomker: O kurcze!
31 lip 00:14
Eta:
31 lip 00:16
jakubs: wektor AB=[4,−2]
|AB|=√16+4
|AB|=2√5≠4,5
31 lip 00:16
jakubs: Jestem taki szybki...
31 lip 00:16
tomker: To nie zadanie z podręcznika. Obliczam najkrótszą drogę do odcinka o współrzędnych GPS z punktu
wyjściowego A. Najkrótsza droga leży na odcinku powiedzmy KB i jest to punkt C
31 lip 00:20
Saizou : wiesz że trudno jest pomóc jak nie wiadomo o co chodzi
31 lip 00:21
tomker: Jest to zawiłe, ale przełożyłem to na taki przykład jak wyżej
31 lip 00:22
Saizou : to napisz o co ci chodzi, bo inaczej będzie cięzko
31 lip 00:24
tomker: żona mnie wzywa do łóżka, więc opiszę to dokładniej rano
31 lip 00:26
Saizou :

miłej nocy
31 lip 00:26
Metis: "miłej"
31 lip 00:32
Saizou: jak zona wola to trzeba isc i noc bedzie mila, bo z ukochana
31 lip 00:33
Metis:
31 lip 00:42
tomker:

Czyli jeszcze raz. Jak obliczyć NAJPROŚCIEJ współrzędne punktu C w trójkącie prostokątnym mając
DANE:
Współrzędne:
A (0,5)
B (4,3)
K (1,0)
Długość odcinków:
AC = 4,2
AB = 4,5
KB = 4,3
Kąt prosty jest w punkcie C
Czy mogę prosić o rozpisanie tego przykładu?
31 lip 08:16
razor: 1) Wyznaczyć prostą przechodzącą przez punkty K,B
2) Wyznaczyć prostą prostopadłą do niej przechodzącą przez punkt A
3) Z układu równań dwóch prostych wyliczyć gdzie się przecinają i otrzymać punkt C
31 lip 08:35
?:
?
31 lip 08:46
tomker: Pytam wielkiego brata Googla, o wzór na znalezienie punktu przecięcia się dwóch prostych
prostopadłych mając dane takie jak w moim przykładzie, ale błądzę. Musi być jakiś jeden
sensowny wzór. Po prostu potrzebuję to potem zaimplementować w programie komputerowym.
31 lip 08:59
J:
Nie ma uniwersalnego wzoru .... po prostu rozwiązujesz układ dwóch równań liniowych:
A1x + B1y + C1 = 0
A2x + B2y + C2 = 0 .... równania prostych.
31 lip 09:13
Kacper: Da się z tego zrobić jeden wzór ale nie będzie on zbytnio prosty
31 lip 09:14
razor: Da się i nawet jakiś wstępnie wyprowadziłem ale już widzę że nie działa gdy punkty są na linii
równoległej do którejś osi
31 lip 09:17
Kacper: Trzeba dać rozgraniczenie na przypadki
31 lip 09:20
tomker: Może być kilka wzorów, ale niech to będą wzory z wiadomymi, po w programie komputerowym nie
mogę napisać z niewiadowmymi np. 3x
31 lip 09:23
razor: A możesz dać układ równań do rozwiązania? Bo można by wyznacznikami wyliczyć x i y ale to
jeszcze bardziej komplikuje rozwiązanie
31 lip 09:31
tomker: Nie mam układu równań, tylko te dane, które wcześniej przedstawiłem.
Czy da się w takim razie określić jedną wspł. punktu C (np. x) podstawiając znane nam
wartości, a potem podstawić wynik do drugiego wzoru, który da nam wspł. y. Nie jestem
matematykiem, więc trudno mi to ogarnąć.
31 lip 09:37
5-latek: To sie z tym nie pie...l
Podjedz na jakas uczelnie i zapytaj sie jakiegos Pana doktora jak to zrobic i po sprawie
31 lip 09:41
daras: w końcu jest pełna treść i jak się domyślałem tylko JEDNO rozwiazanie a nie
∞
31 lip 10:13
Saizou :
daras a ja postuluję że nie ma rozwiązania, bo lABl=2
√5, a nie 4,5
31 lip 10:16
daras: @
5−latek on ma tutaj swoich doktorów i się ich zapytowywuje nawet przez sen

a
swoje sprawy w tym czasie robi

wiec po co ma marnowac czas na dojazdy
31 lip 10:27
daras: @Saizou to nie było skorygowane od samego poczatku ale tryb pilny został włączony i
doktory zaczęły w nocy rozwiazywac te ∞ ilości żeby śpioch miał gotowe jak się obudzi
31 lip 10:29
daras: nic tu po mnie

do Warszawy będziecie mieli kilka dni odpoczynku ode mnie
31 lip 10:30
daras: i ja od was
31 lip 10:32
tomker: Ale rozważania na mój temat. Wierzcie mi lub nie, ale głowię się nad tym od rana i zacząłem sam
robić na podstawie tego co mi zaproponował @razor. Czyli ustalam równanie prostej jednej a
potem drugą i będę próbował to jakoś w kodzie programu napisać. Widzę, że innego rozwiązania
nie ma.
31 lip 10:34
tomker: A tak, noc miałem przyjemną i nawet lepiej się myśli rano, jak kobieta przez całą noc cię
przytula
31 lip 10:37
Saizou : ja nadal nie rozumiem tego zadania, masz tam konflikt długości z współrzędnymi punktów (albo na
odwrót możesz sobie wybrać)
31 lip 10:38
tomker: Rozrysowałem sobie to na kartce i mierzyłem linijką, aby te dane były jak najbardziej
przybliżone. Dlatego te długości podane w cm nie są na tip top, ale chodziło mi generalnie o
podanie mi sposobu postępowania w obliczeniu, mając takie właśnie dane.
31 lip 10:42
daras: jak się człowiek wyśpi, to się lepiej myśli
31 lip 12:53
MQ: Najprościej liczy się to rachunkiem wektorowym:
1. Liczysz rzut wektora BA→ na wektor BK→
2. Punkt C to końcówka rzutu zaczepiona w p. B.
31 lip 13:39
tomker: @MQ
podałeś mi we wcześniejszym wątku sposób rozwiązania na znalezienie najkrótszego odcinka z
punktu do odcinka. @Gotowiec podał mi też wzór na jeden z wariantów. Kontynuuje temat i muszę
teraz poznać współrzędne tego punktu C, ale nie da się chyba obliczyć punkt C (rys z 8:16)
poprzez rzut, bo niby jak?
31 lip 13:46
MQ: Da się −− korzystam z przykładu 8:16
BA
→=[−4,2]
BK
→=[−3,−3]
Rzut:
| | [−4,2]◯[−3,−3] | | 12−6 | | 1 | |
W→= |
| *[−3,−3]= |
| [−3,−3]= |
| [−3,−3]=[−1,−1] |
| | [−3,−3]◯[−3,−3] | | 9+9 | | 3 | |
C=B+W
→=(4,3)+[−1,−1]=(3,2)
31 lip 13:55
tomker: Mogę jeszcze obliczyć z twierdzenia Pitagorasa długość odcinka BC, ale czy to mi coś da?
Próbowałem to obliczyć za pomocą układu równań, ale oprogramować to w PHP jest ciężko, więc
wole jakieś inne rozwiązanie, może nawet dłuższe, ale bez niewiadomych.
31 lip 13:55
tomker: O rzesz ..
31 lip 13:55
tomker: @MQ jesteś WIELKI
Działa! Sprawdzałem na kilku przykładach. Obyś w życiu doznał tyle szczęścia, jakich ja teraz
doznaję.
31 lip 14:32
MQ: Wielcy to byli ludzie, którzy ten rachunek (wektorowy) stworzyli.
Niemnej za życzenia dziękuję
31 lip 14:46