macierz
zadanie: Plaszczyzna x+3y=0 jest przestrzenia wlasna przeksztalcenia T: R3→R3 dla wartosci wlasnej 3,
zas os Ox jest przestrzenia wlasna T dla wartosci wlasnej −2.. Znajdz macierz m
przeksztalcenia T.
Wskazowka: Znajdz obrazy dogodnie dobranych trzech liniowo niezaleznych wektorow i na tej
podstawie wylicz wyrazy macierzy m.
os Ox to prosta: (x, 0, 0)=x(1, 0, 0) to jest wektor wlasny
ja normalnie wyznaczylem wektory wlasne dla odpowiednich wartosci wlasnych i skorzystalem z
tego, ze m=PDP−1.
ale jak to zadanie zrobic wykorzystujac wskazowke?
jakie to maja byc wektory? najlepiej wersory bo wtedy obrazy wersorow utworza macierz
przeksztalcenia czy to nie o to chodzilo i jak to w ogole by wygladalo?
30 lip 21:38
MQ: Jeden wektor bierzesz leżący na osi OX, bo dla niego masz przekształcenie:
Mx→=−2x→
a dwa pozostałe leżące na tej płaszczyźnie, bo dla tych wektorów masz Mv→=3v→
Oczywiście wektory zaczepione w (0,0,0).
Oczywiście te dwa pozostałe liniowo niezależne od siebie.
30 lip 21:46
zadanie: M(1,0,0)=−2(1,0,0)=(−2,0,0) (pierwsza kolumna macierzy)
z plaszczyzny mam wektory (−3,1,0) i (0,0,1) sa liniowo niezalezne nawet prostopadle
M(−3,1,0)=3(−3,1,0)=(−9,3,0) (druga kolumna macierzy)
M(0,0,1)=3(0,0,1)=(0,0,3) (trzecia kolumna macierzy)
stad macierz wynosi:
−2 −9 0
0 3 0
0 0 3
tylko nie zgadza mi sie to z wczesniejsza macierza obliczona tamtym sposobem tzn. pierwsza i
trzecia kolumna sie zgadza ale druga nie
wydaje mi sie, ze sie nie zgadza bo pierwsza i trzecia kolumna to obrazy wersorow a druga to
juz nie byl wersor (no bo obrazy wersorow przez przeksztalcenie tworza macierz
przeksztalcenia)
bo wektor (0,1,0) nie nalezy do plaszczyzny x+3y=0
chyba, ze ja mam gdzies blad w tamtej macierzy
30 lip 22:21
MQ: Z drugiego równania wychodzi ci druga kolumna:
−15
3
0
a nie
−9
3
0
30 lip 22:55
zadanie: z ktorego? przeciez −3*3=−9?
30 lip 23:02
MQ: a11*(−3)+a12*1+a13*0=−9
a21*(−3)+a22*1+a23*0=3
a31*(−3)+a32*1+a33*0=0
Ponieważ już wcześniej ustaliłeś 1 i 3 kolumnę macierzy, więc:
a11=−2
a21=0
a13=0
a23=0
a31=0
a33=3
Pozostaje więc:
(−2)*(−3)+a12*1+0*0=−9
0*(−3)+a22*1+0*0=3
0*(−3)+a32*1+3*0=0
stąd dostajesz:
a12=−15
a22=3
a32=0
30 lip 23:12
zadanie: dziekuje
30 lip 23:22