Test wyboru
Jacek: Zad 1
Funkcja f dana wzorem f(x)=10
4−2x
a jest parzysta
b jest malejąca
c ma miejsce zerowe
Zad 2
Niech x
1=3
√2 i x
2=2
√3 oraz f(x)=3
−x
a f(x
1)<f(x
2)
b f(−x
1)<f(−x
2)
Zad 3
Równanie 2
x+4−4=m ma rozwiązanie wtedy i tylko wtedy gdy:
a m>0
b m>4
c m>−4
Zad 1
ma miejsce zerowe
4−2x=0
−2x=−4
x=2
Rozkminiłem tylko to że ma miejsce zerowe. Proszę o pomoc
30 lip 18:20
Jacek: Ktoś coś bo jestem zielony w te klocki ;c
30 lip 18:31
Kacper: "wymyśliłeś" to dobrze powiedziane

Najpierw definicja miejsca zerowego.
Definicja funkcji malejącej, parzystej.
30 lip 18:36
Jacek: Właśnie spojrzałem z ciekawości w funkcje wykładniczą i się za głowę złapałem co ja tu
napisałem
A co do zadania to nie jest parzysta bo nie spełnia równania f(x)=f(−x) także drogą dedukcji
odp B
30 lip 18:40
Jacek: A co z tymi zadaniami 2/3 bo nie wiem nic w temacie
30 lip 18:51
Kacper: To teraz zadanie 2
30 lip 18:52
Jacek: 3−3√2>3−2√3
Jak to rozpisać ?
30 lip 18:55
30 lip 18:59
30 lip 19:03
razor: −3
√2 > −2
√3 | *(−1)
3
√2 < 2
√3 | ()
2 bo obie strony dodatnie
9*2 < 4*3
18 < 12 ?
a) nieprawda
30 lip 19:04
Mila:
1)
a)Czy f(x)=f(−x)?
f(−x)=10
4−2*(−x)=10
4+2x
10
4+2x≠10
4−2x funkcja nie jest parzysta
b) y=10
4−2x=10
4*10
−2x⇔
| | 1 | |
y=104*(102)−x=104*( |
| )x |
| | 100 | |
| | 1 | |
g(x)=( |
| )x funkcja wykładnicza malejąca |
| | 100 | |
f(x)− f. malejąca
c) 10
4−2x≠0 nie ma miejsc zerowych
odp. B
2) f(x)=3
−x⇔
| | 1 | |
f(x)=( |
| )x funkcja wykładnicza malejąca |
| | 3 | |
3
√2>2
√3 ( bo (3
√2)
2=18>(2
√3 )
2=12
w takim razie
x
1>x
2⇒
f(x
1)<f(x
2)
b)−3
√2<−2
√3 ⇔
f(−x
1)>f(−x
2)
30 lip 19:07
30 lip 19:08
Jacek: Dziękuję Milu
30 lip 19:21
Mila:
30 lip 22:13