prawdopodobieństwo
BlackBurn: W każdej z dwu partii komputerów znajduje się po jednej sztuce wadliwej. Pierwsza liczy a
sztuk, druga zaś b sztuk. Z pierwszej partii wybieramy losowo jeden komputer, przenosimy go do
drugiej partii. Następnie z drugiej partii wybieramy losowo jeden komputer. Okazało się, że
jest on wadliwy. Oblicz prawdopodobieństwo, że z pierwszej partii wybraliśmy komputer dobry.
30 lip 16:20
Soul Monster: drzewko
30 lip 16:54
Soul Monster: narysuj i pokaż, ewentualnie same obliczenia.
30 lip 16:55
MQ: Nie trzeba drzewka. Liczy się to z prawdopodobieństwa warunkowego.
30 lip 16:58
Soul Monster: Oczywiście że można, jednak metoda drzewka jest prostsza.
30 lip 16:59
BlackBurn: Chodzi mi o sam wynik, bo mi wyszło to prawdopodobieństwo P= [1/(b+1)]*[(a−1)/a]=(a−1)/a*(b+1)
i chciałbym wiedzieć, czy dobrze. Ja próbowałem na samych obliczeniach, bo podobno
najważniejsze było, żeby wynik się zgadzał xD
30 lip 17:00
MQ: To, co ci wyszło, to P(A∩B), a ty masz policzyć P(A|B), gdzie:
A − w 1 etapie wybrano komputer sprawny
B − w 2 etapie wybrano komputer wadliwy
Czyli inaczej: skoro wiem, że w 2 etapie wybrano komputer wadliwy, to jakie jest
prawdopodobieństwo, że w 1 etapie wybrano komputer sprawny.
30 lip 17:11
BlackBurn: czyli że niby P=(a−1)/a?!
30 lip 17:15
Kacper: Wzór Bayesa
30 lip 17:24
MQ: @BlackBurn 17:15: nie
30 lip 17:29
BlackBurn: to wyszło mi P= [b(a−1)]/(ab−1). Stosowałem wzór Bayesa, ale nie wiem czy poprawnie.
30 lip 17:55
MQ: Chyba nie, bo gdy a=1 i b=1, to wychodzi ci symbol nieoznaczony.
Pokaż, jak liczyłeś.
30 lip 18:13
BlackBurn: P= [(b/(b+1)*(a−1)/a)]/[(b/(b+1)*(a−1)/a+(b−1)/(b+1)*1/a)]=[b(a−1)]/[b(a−1)+
b−1]=[b(a−1)]/(ab−1)
30 lip 18:21
MQ: Nie rozumiem, jak to liczysz.
Napisz P(B) i P(A∩B)
Potem policz:
30 lip 18:35
BlackBurn: P(A∩B)=(a−1)/a*(b+1) P(B)=1/(b+1)
P(A|B)=[(a−1)/a*(b+1)]/[1/(b+1)]= (b+1 w mianowniku się skraca) =(a−1)/a
30 lip 18:46
MQ: Źle liczysz.
Weź np. a=2 i b=10
Wychodzi ci P(A∩B)=(2−1)/2*(10+1)=1/2*11=5,5>>1
Jak prawdopodobieństwo może być większe od 1?
P(B) też źle
30 lip 18:51
Mila:
| | 1 | | 2 | | a−1 | | 1 | | a+1 | |
P(W)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | a | | b+1 | | a | | b+1 | | a*(b+1) | |
| | a−1 | | 1 | | a−1 | |
P(D1∩W)= |
| * |
| = |
| |
| | a | | b+1 | | a*(b+1) | |
| | a−1 | | a+1 | |
P(D1/W)=( |
| ):( |
| )= |
| | a*(b+1) | | a*(b+1) | |
30 lip 20:11
MQ: Swoja drogą ciekawe, że prawdopodobieństwo to nie zależy od liczebności zbioru drugiego (czyli
od b).
30 lip 20:31
Mila:
No właśnie. ?
Black nie ma odpowiedzi?
30 lip 21:15
MQ: Sadząc z wątku, to nie ma, ale mi też tak wyszło.
30 lip 21:26
BlackBurn: Z prawdopodobieństwa zawsze byłem marny, chyba że można dane zadanie rozwiązać na samą logikę
bez wzorów

Najwyraźniej macie rację i dobrze rozwiązaliście, dziękuję bardzo za pomoc, po
propsiku dla Was
30 lip 23:56
Mila:
31 lip 17:28