wzrost wydajności pracowników
Andrzej: 14 pracowników wykonuje 100% zadania, 2 pracowników zostaje zwolnionych,
o ile musi wzrosnąć wydajność 12 pozostałych pracowników aby wykonali 100% zadania ?
30 lip 10:40
pigor: ..., widzę to tak :
niech
x%= ? − szukany wzrost wydajności,
to [c[(100+x)%*12= 14 /*100 ⇔ 100+x= 1400:12 ⇔
⇒ x= 116,(6)−100 ⇔
x%= 16,(6)% . ...
30 lip 12:14
Kacper: 14/12=7/6
Każdy musi wykonać o 1/6 pracy więcej czyli 16,(6)% więcej
30 lip 12:51
jakubs: Ja zrobiłbym to tak:
7,14%*x=8,33% |:7,14%
| | 7 | |
x= |
| , czyli wzrost o 16,(6)% |
| | 6 | |
30 lip 13:08
5-latek: A Andrzej to chyba jest pracownikiem tej firmy co przejal niedawno Kulczyk
Pewnie liczy o ile wiecej bedzie musial (chcialem to napisac inaczej ) ale napiszse pracowac
31 lip 09:39
xyz:
pigor kombinuje z iksami, jakubs kombinuje z iksami, bo bez iksów to nie może być rozwiązanie.
Kacper obliczył szukaną wydajność, tak, jak to robi każdy zdroworozsądkowo myślący człowiek,
| | 1 | | 1 | |
14 : 12 = 1 |
| , czyli o |
| = 16,(6)% więcej od 1 = 100%. |
| | 6 | | 6 | |
Szkoda, że tak mało jest Kacprów.
31 lip 14:21
ku pamięci:
31 lip 22:24