matematykaszkolna.pl
Liczby R 5-latek: Czy obliczenie pierwiastka kwadratowego jest rozdzielne wzgledem mnozenia ? A czy takze wzgledem dzielenia ? Zapisz wzorami te prawa czy pierwiastkowanie jest rozdzielne wzgledem dodawania ? podac przyklad . Wiem ze dla a>=0 i b>=0, n nalezy do N ,n>1 na=b wtw bn=a Zadnie nalezy do trudnych
30 lip 10:20
Kacper:
 1 
Pierwiastek kwadratowy to potęga o wykładniku

− czyli jest rozdzielny względem mnożenia
 2 
emotka Względem dzielenia także emotka Względem dodawania oczywiście nie
30 lip 10:34
5-latek: Dziekuje na razie Jesli mialbys gdzies zapisane to wzorami to prosilbym Cie bardzo
30 lip 10:47
Kacper: Wg mnie to tak: ab=a*b − pierwiastkowanie względem mnożenia
 a a 

=

pierwiastkowanie względem dzielenia, b≠0
 b b 
30 lip 11:12
PW: (−2)(−8) = 16 = 4, natomiast −2−8 nie istnieje w R. Nie jest zatem prawdziwy wzór (1) a•b = ab. Dla a i b nieujemnych jest prawdziwy, a dowód wcale nie jest łatwy, bo istnienie pierwiastka z dowolnej liczby nieujemnej nie jest rzeczą oczywistą (raczej nam to w szkole wmawiają). A tak bez żartów − obliczyć kwadraty lewej i prawej strony (1) − są równe, co wynika z definicji pierwiastka i twierdzenia o potędze iloczynu. Jeżeli kwadraty dwóch liczb nieujemnych są równe, to liczby te są równe (powołujemy się na różnowartościowość funkcji f(x) = x2, x∊[0,).
30 lip 11:22
5-latek: Okemotka tez myslaem o tych wzorach
30 lip 11:24
5-latek: WItaj PW. Wlasnie czytalem ze jestes juz po operacji jednego oka . Kiedy masz termin na drugie ? Zadanie jest z ksiazki z 1971r . Ale nie pamietam juz czy w klasie 8 szkoly podstawowej bylo cos o roznowartosciowosci y=x2 . Wykres pamietam ze byl Zastrzenia co do a i b zrobilem w swoim poscie ale masz racje ze gdyby ich nie bylo to byloby kiepsko
30 lip 11:35
PW: Hej, dzięki za życzliwość emotka. Drugie oko w listopadzie, ale dobrze to już nie będzie, sprawa jest skomplikowana. Niedługo pewnie będę musiał zaprzestać gapienia się godzinami w ekran.
30 lip 11:39
5-latek: I tak zrob . Moja mama miala tez wyznaczony termin na 2015 r w 2011 ale sie zwolnilo miejsce i w tym roku w styczniu miala operacje na jedno oko i w marcu na drugie w Bielawie
30 lip 11:51
Kacper: Oczywiście chodziło o liczby nieujemne Taką oczywistość pominąłem
30 lip 12:44