Liczby R
5-latek: Czy obliczenie pierwiastka kwadratowego jest rozdzielne wzgledem mnozenia ?
A czy takze wzgledem dzielenia ?
Zapisz wzorami te prawa
czy pierwiastkowanie jest rozdzielne wzgledem dodawania ? podac przyklad .
Wiem ze dla a>=0 i b>=0, n nalezy do N ,n>1
n√a=b wtw bn=a
Zadnie nalezy do trudnych
30 lip 10:20
Kacper: | | 1 | |
Pierwiastek kwadratowy to potęga o wykładniku |
| − czyli jest rozdzielny względem mnożenia |
| | 2 | |

Względem dzielenia także

Względem dodawania oczywiście nie
30 lip 10:34
5-latek: Dziekuje na razie
Jesli mialbys gdzies zapisane to wzorami to prosilbym Cie bardzo
30 lip 10:47
Kacper: Wg mnie to tak:
√ab=
√a*
√b − pierwiastkowanie względem mnożenia
| | a | | √a | |
√ |
| = |
| pierwiastkowanie względem dzielenia, b≠0 |
| | b | | √b | |
30 lip 11:12
PW: √(−2)(−8) = √16 = 4, natomiast √−2√−8 nie istnieje w R. Nie jest zatem prawdziwy wzór
(1) √a•b = √a√b.
Dla a i b nieujemnych jest prawdziwy, a dowód wcale nie jest łatwy, bo istnienie pierwiastka z
dowolnej liczby nieujemnej nie jest rzeczą oczywistą (raczej nam to w szkole wmawiają).
A tak bez żartów − obliczyć kwadraty lewej i prawej strony (1) − są równe, co wynika z
definicji pierwiastka i twierdzenia o potędze iloczynu. Jeżeli kwadraty dwóch liczb
nieujemnych są równe, to liczby te są równe (powołujemy się na różnowartościowość funkcji f(x)
= x2, x∊[0,∞).
30 lip 11:22
5-latek: Ok

tez myslaem o tych wzorach
30 lip 11:24
5-latek: WItaj PW.
Wlasnie czytalem ze jestes juz po operacji jednego oka . Kiedy masz termin na drugie ?
Zadanie jest z ksiazki z 1971r . Ale nie pamietam juz czy w klasie 8 szkoly podstawowej bylo
cos o roznowartosciowosci y=x2 . Wykres pamietam ze byl
Zastrzenia co do a i b zrobilem w swoim poscie ale masz racje ze gdyby ich nie bylo to byloby
kiepsko
30 lip 11:35
PW: Hej, dzięki za życzliwość

. Drugie oko w listopadzie, ale dobrze to już nie będzie, sprawa
jest skomplikowana. Niedługo pewnie będę musiał zaprzestać gapienia się godzinami w ekran.
30 lip 11:39
5-latek: I tak zrob .
Moja mama miala tez wyznaczony termin na 2015 r w 2011 ale sie zwolnilo miejsce i w tym roku w
styczniu miala operacje na jedno oko i w marcu na drugie w Bielawie
30 lip 11:51
Kacper: Oczywiście chodziło o liczby nieujemne

Taką oczywistość pominąłem
30 lip 12:44