trygonometria
tyu:
mam takie zadanie
2sin
5x−3sin
3x+sinx=0 sinx=t
2t
5−3t
3+t=0
t(2t
2−1)(t−1)(t+1)=0 pierwiastki
http://www.wolframalpha.com/input/?i=2t^5-3t^3%2Bt
1/ t=0 v
4/ t=1 v
5/ t=−1
ad 1/ sinx=0 x
1=kπ
| | −√2 | | 5π | | 7π | |
ad 2/ sinx= |
| x2= |
| +2kπ v x3= |
| +2kπ |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | π | | 3π | |
ad 3/ sinx= |
| x4= |
| +2kπ v x5= |
| +2kπ |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | π | |
ad 4/ sinx = 1 x5= |
| +2kπ |
| | 2 | |
| | 3π | |
ad 5/ sinx=−1 x6= |
| +2kπ |
| | 2 | |
w odpowiedziach nie zgadza mi się kilka wyników (czerwony kolor)
x
7=kπ
wiem, że np.
x13 = x
6 ale czy da się jakoś rozwiązać te zadanie, aby było dokładnie te
odpowiedzi z książki
29 lip 22:26
tyu: czy mimo że moje rozwiązania pozornie się różnią to zadanie jest prawidłowo rozwiązane
29 lip 22:29
Mila:
Jakie masz odpowiedzi x
9, x
10 , zrób tak samo i sprawdź czy zachodzi równość z odpowiedzią.
Inna metodę zastosowali i stąd różnica − pozorna)
29 lip 22:34
tyu: reszta rozwiązań się pokrywa, więc pozostają te, które do siebie pasują
x9 = x2
x10 = x3
domyślałem się, że właśnie różnica jest pozorna, ale jak się rozwiązuje zadanie i w
odpowiedziach jest co innego to trochę spowalnia pracę, bo się zastanawiasz co się źle zrobiło
Dziękuję Mila
29 lip 22:44
ZKS:
Możesz jeszcze zapisać równanie 2sin2(x) − 1 = 0 równoważnie jako cos(2x) = 0 i masz troszkę
zgrabniejsze rozwiązanie, ale to tylko taki dodatek.
29 lip 22:49
Mila:
Zgadza się.

Też tego nie lubię.
29 lip 22:49
tyu: dzięki ZKS za zainteresowanie, ale to na to samo wyjdzie
29 lip 22:58
ZKS:
Na to samo wyjdzie tylko napisałem, że jest wtedy zgrabniejsze rozwiązanie bo masz od razu
| | π | | π | |
x = |
| + k * |
| zamiast tych czterech rozwiązań. |
| | 4 | | 2 | |
29 lip 23:15