Całka skierowana z dziedzniną będącą wycinkiem okręgu
Sqeed: Witam.
Mam do obliczenia całkę
∫3xdx − y3dy
Dziedziną jest prawy półokrąg o S=(2,3) i r=3.
Dosłownie cały dzień główkuję nad tym zadaniem i jestem całkowicie załamany ?
Może ktoś pomóc ?
29 lip 21:04
MQ: "Wycinkiem okręgu"?
Albo całkujesz po wycinku koła albo po odcinku (łuku) okręgu. Zdecyduj się.
29 lip 21:14
Sqeed: łuk okręgu *
29 lip 23:55
Sqeed: więc ?
30 lip 12:17
MQ: Ja bym to zamienił na wsp. biegunowe o środku w p. (2,3).
30 lip 13:35
Sqeed: no tak tylko jak przejdę na wsp biegunowe to mam funkcje dwóch zmiennych której nie zastosuje w
całce z definicji....
30 lip 14:47
MQ: Jakich dwóch? Skoro całkujesz po łuku okręgu, to zmienną będzie tylko wsp. kątowa.
30 lip 14:56
Sqeed: Racja.
Spróbowałem (kilkukrotnie) i wynik wyszedł mi równy .... −324 byłbyś miły to zweryfikować ?
30 lip 16:13
MQ: Mi wyszło 0.
Pokaż, jak przeszedłeś do wsp biegunowych i w jakich granicach całkowałeś.
30 lip 16:28
Iv: Dawno nie liczyłam całek skierowanych, ale czy to nie powinno tak być?
x(t)=3cost+2, y(t)=3sint+3, −π/2≤t≤π/2 ?
30 lip 17:24
MQ: Sorry, to ja się pomyliłem −− źle wybrałem granice całkowania.
Teraz mam tak, jak ty: −324.
30 lip 17:37
Sqeed: No to super

Tak, dokładnie taką parametryzację przyjąłem
30 lip 18:24