Równanie kwadratowe z wartością bezwzględną
Yarek: Rozwiąż równanie | x
2 − 4x | = 6 − | x |
Próbuję robić je już enty raz i nie wychodzi...
Pierwsza wartość bezwzględna to funkcja kwadratowa, której ramiona skierowane są do góry, a
miejscami zerowymi są 0 i 4, a więc przyjmuje wartości dodatnie (−
∞;0)∪(4;
∞), zaś ujemne
(0;4).
Druga wartość bezwzględna to jasne, x≥0.
Zaczynając przedziały:
1' xε(−
∞;0) − | x
2 − 4x | powinna być dodatnia, zaś | x | ujemna
2' xε<0;4) − | x
2 − 4x | powinna być ujemna, zaś | x | dodatnia
3' xε<4;
∞) − | x
2 − 4x | powinna być dodatnia, zaś | x | dodatnia
Rozwiązując te przedziały niestety nie dostaję takich samych pierwiastków, jakie są w
odpowiedziach. Gdzie tkwi błąd?
Proszę niezmiernie o pomoc i z góry dziękuję.
29 lip 20:35
MQ: Wartości bezwzględne zawsze są ≥0, więc trochę mieszasz.
Powinno być tak:
1': x2−4x=6+x
2': −x2+4x=6−x
3': x2−4x=6−x
29 lip 20:46
Yarek: Suma sumarum tak otrzymałem, jak Ty napisałeś, ale wyszło mi źle...
1' x2 − 4x − x − 6 = 0
x2 − 5x − 6 = 0
△=25−24=1
x=2 v x=3 oba nie pasują do przedziału, a w tym przedziale powinna byc −1
W sumie 2' i 3' przedziały mam w porządku odpowiedzi, tylko w 1' jest źle.
29 lip 20:57
Kacper:

|x
2−4x|=6−|x|
i rysunek i teraz odczytamy
29 lip 21:03
MQ: Δ źle wyliczyłeś
29 lip 21:04
Eta: Δ=25+24=.....
29 lip 21:06
Yarek: Cholerka, dziękuję pięknie.
29 lip 21:11