wartość bezwzględna
paulina: Oblicz
√11 − 6√2
√7−4√3
√({2} − 2)
|4 − √7| − |1 − 3√7|
|√2 − √3| . |3√2 − 2√3|
8 lis 20:09
Godzio: 1) 11−6
√2=3
2−6
√2+2=(3−
√2)
2 
2)7−4
√3=(2−
√3)
2
3 ma byc tak ?
√√2−2?
|3−
√7| − |1−3
√7|=3−
√7−(−1+3
√3)=4−4
√7
|
√2−
√3| =
√3−
√2
|3
√2−2
√3|=3
√2−2
√3 nie obliczalem bo nie wiem czy miedzy tym a tym ma byc + czy −
8 lis 20:16
Eta:
1/ (3−
√2)
2 = 9 −6
√2+2= 11−6
√2
√a2= I a I
więc
√(3−√2)2= I 3 −
√2I = 3 −
√2 ( bez zmiany znaków bo 3−
√2 >0
2) podobnie , spróbuj sama ( 2−
√3)
2 = 7 −6
√2
dokończ ( pamiętaj określić znak pod modułem)
4/ I4 −
√7I = 4 −
√7 bo 4 −
√7 >0
I 1 −3
√7I= −1 +3
√7 ( zmiana znaków , bo 1 −3
√7 <0 ( ujemne
zatem opuszczając moduły otrzymasz:
4 −
√7 −1 +3
√7= 3 +2
√7
ostatni spróbuj sama ... podobnie
8 lis 20:20
paulina: w 3 tak ma być i jeszccze ten nawias pod pierwiastkiem do kwadratu
a w tym ostatnim to miało być razy
8 lis 20:21
paulina: w 3 tak ma być i jeszccze ten nawias pod pierwiastkiem do kwadratu
a w tym ostatnim to miało być razy
8 lis 20:21
Eta:
w 4/ widzę chochlika

I 4 −
√7I
− I 1−3
√7I= 4 −
√7 −( −1 +3
√7) = 4 −
√7 +1 −3
√7= 5 −4
√7
8 lis 20:23
Godzio: dobrze zrobilem tylko zamiast
4 dalem
3
8 lis 20:24
Godzio: a minus uwzględniłem
8 lis 20:25
Godzio:
3) √√2−2)2=|√2−2|=2−√2
8 lis 20:26
Godzio: (3√2−2√3)*(√3−√2)=3√6−6−6+2√6=5√6−12
8 lis 20:29
paulina: A jak rozwiązać takie coś
| 1− √21+ √2 |
8 lis 20:39