macierz
zadanie: Znajdź macierz symetrii liniowej S, takiej że jej przestrzenią własną dla wartości własnej t=−1
jest prosta o równaniu x=y=−z.
czyli wektor wlasny dla t=−1 to (1, 1, −1)
jakies podpowiedzi?
29 lip 17:05
MQ: Co to jest "symetria liniowa"?
29 lip 17:12
zadanie: przeksztalcenie liniowe
ale w sensie, ze to jest niepoprawne okreslenie? tak bylo w poleceniu
29 lip 17:20
MQ: Jest symetria środkowa, osiowa i płaszczyznowa i wszystkie są przekształceniami liniowymi.
29 lip 17:24
MQ: Chociaż, skoro przestrzenią własną do wartości własnej −1 jest prosta x=y=−z, to chodzi o
symetrię płaszczyznową wzgl. płaszczyzny prostopadłej do tej prostej i przechodzącej przez
początek układu wsp.
Może o to chodziło, żeby podać o jaką symetrię chodzi.
29 lip 17:31
zadanie: no wlasnie bo w zadaniu nie ma okreslonego rodzaju symetrii
a na podstawie tych danych da sie to zrobic? (moze w sposob ogolny, z pewnymi literami jako
danymi)
29 lip 17:31
29 lip 17:46
zadanie: dziekuje
29 lip 17:49
Mila:
Jaki masz wynik?
29 lip 18:15
MQ: MQ czy
zadanie
29 lip 18:16
Mila:
Sama to liczę i chcę porównać. Trochę wiedza mi zardzewiała.
Kto będzie miły i poda swój wynik, to pięknie podziękuję.
29 lip 18:19
MQ: Mi wyszła macierz:
1/3*{{1 −2 2}{−2 1 2}{2 2 1}}
Wartości własne:
−1 oczywiście − jej podprzestrzenią jest owa zadana prosta
i 1 podwójna − jej podprzestrzenią jest owa płaszczyzna symetrii
29 lip 18:28
Mila:
Dziękuję pięknie

, niestety mam źle.
Liczę jeszcze raz.
29 lip 18:31
MQ: Może ja mam źle?
29 lip 18:32
Mila:
Jest, błędnie podstawiłam do równania płaszczyzny.
29 lip 18:39
Mila:
Mam MQ Twój wynik. Zobaczymy co powie zadanie, może ma odpowiedź?
29 lip 18:52
zadanie: P=(x
0, y
0, z
0)
wektor prostopadly do plaszczyzny π to [1, 1, −1]
π: ax+by+cz=0
π: x+y−z=0
l: x=t+x
0
y=t+y
0
z=−t+z
0
podstawiajac do rownania plaszczyzny mam:
t+x
0+t+y
0+t−z
0=0
t=(−x
0−y
0+z
0)/3
podstawiajac do rownania prostej l za t podwojone t mam ostatecznie macierz postaci
1 −2 2
2 2 1
29 lip 21:47
zadanie:
29 lip 21:50
Mila:
29 lip 21:57
MQ: Czyli wszystkim trojgu wyszło to samo
29 lip 21:58
Mila:
Viribus unitis.
29 lip 21:59
zadanie: chcialbym zapytac czy wszystkie symetrie liniowe maja wartosci wlasne 1 i −1?
29 lip 22:41
zadanie: ?
30 lip 10:47
MQ: Tylko symetrie płaszczyzn i osi przechodzących przez punkt (0,0,0) i symetria punktowa wzgl p.
(0,0,0).
30 lip 13:32
30 lip 16:50
zadanie: wiem korzystam z tego skryptu
dziekuje
30 lip 19:12
zadanie: a czy dla symetrii liniowej zawsze jest tak, ze dla wartosci wlasnej −1 przestrzenia wlasna
jest prosta a dla wartosci wlasnej 1 plaszczyzna?
30 lip 19:15
MQ: Tak jest tylko w przypadku symetrii płaszczyznowej i tylko wtedy, gdy płaszczyzna zawiera
początek układy współrzędnych (czyli zawiera punkt (0,0,0)).
30 lip 19:25
zadanie: dziekuje
30 lip 19:25
zadanie: bo to zadanie mozna zrobic jeszcze korzystajac z tego, ze A=PDP−1
dla t=−1 wektor wlasny to (1,1, −1)
dla t=1 ; (−1, 1, −1) i (1, 0, 1); plaszczyzna x+y−z=0
prawda?
30 lip 19:33
MQ: Tak, z tym że dla wartości własnej 1 możesz wybrać dowolne dwa wektory leżące w tej
płaszczyźnie, byle były wzajemnie prostopadłe, bo wartość własna 1 jest podwójna.
30 lip 19:43
zadanie: no bo te akurat nie sa prostopadle ale naleza do plaszczyzny (−1, 1, −1) i (1, 0, 1)
wiec jakbysmy wzieli te 2 to byloby zle?
30 lip 19:50
MQ: Sorry, masz rację. Wystarczy, żeby były liniowo niezależne − nie muszą być prostopadłe (ale
oczywiście muszą należeć do tej płaszczyzny).
Po prostu mam skrzywienie jeszcze ze studiów, bo zazwyczaj wyznaczaliśmy bazę ortogonalną, a
nawet ortonormalną.
30 lip 19:56
zadanie: dziekuje
30 lip 19:57
zadanie: czy macierz symetrii liniowej jest zawsze symetryczna?
30 lip 19:57
MQ: Teraz dopiero spostrzegłem się, że tobie stale chodzi o symetrie liniowe −− rozumiem to
tak, że chodzi ci o przekształcenia liniowe, które są symetriami.
Symetrie są liniowe tylko wtedy, gdy płaszczyzna czy oś symetrii przechodzą przez początek
układu wsp., więc:
1. Faktycznie mają wartości własne 1 i −1 (pytanie z 29 lip 22:41)
2. Faktycznie "dla wartosci wlasnej −1 przestrzenią wlasną jest prosta a dla wartości wlasnej
1 plaszczyzna" (pyt. z 30 lip 19:15) −− oczywiście w przypadku symetrii płaszczyznowej.
3. Faktycznie macierz symetrii liniowej jest symetryczna.
Sorry za nieporozumienie, ale cały czas dotychczas myślałem o symetriach w sensie ogólnym (a
nie tylko liniowych).
30 lip 20:28
zadanie: dziekuje
30 lip 20:33