Oblicz granicę:
kamczatka: Oblicz granicę:
lim n −−> lim2x (√x − 1 − √x − 5)
mnożyłem przez sprzężenie ale nic nie wychodzi.
29 lip 13:57
MQ: Jeśli tak liczysz, jak przepisujesz zadania, to się nie dziwię.
Napisz to porządnie, bo nie bardzo wiadomo, o co chodzi.
29 lip 14:09
jakubs: Domyślam się, że to taki zapis:
limx→∞ 2x(√x−1−√x−5)
29 lip 14:11
jerey:
lim
n to inf 2x(
√x−1−
√x−5 =
| | (√x−1+√x−5) | |
limn to inf 2x(√x−1−√x−5)* |
| = |
| | (√x−1+√x−5) | |
| | 2x(x−1−x+5) | |
limn to inf |
| = |
| | (√x−1+√x−5) | |
| | 8x | |
limn to inf |
| = |
| | √x*√1−1x+√x*√1−5x | |
lim
n to inf U{8x}{
√x(
√1−1x+√1+5x)=
lim
n to inf U{8*x}{x
1/2*(
√1−1x+√1+5x)= 4*x
1/2=4*
√x= 4*
√∞=4*
∞=
∞
29 lip 14:12
MQ: Jeśli tak, to wychodzi przy mnożeniu przez sprzężenie.
29 lip 14:12
29 lip 14:13
jerey: tam w zapisie powinno byc x>inf , z przyzwyczajenia pisałem n'y
29 lip 14:18