wykres funkcji
gad: potrzebuje pomocy / wskazowki : wyznacz miejsca zerowe funkcji f oraz naszkicuj jej wykres
a) f(x)=sin π x
b) f(x)=cos 2π x
calkowicie nie wiem jak sie do tego zabrac
29 lip 13:42
J:
a) sin(πx) = 0 ⇔ πx = kπ ⇔ x = k ( k ∊ C ) .... miejsca zerowe.
29 lip 13:48
gad: ale jak to naszkicowac? od czego zaczac
29 lip 13:51
J:
sinusoida ..miejsca zerowe: ... − 3 , −2 , −1 , 0 , 1 , 2 , 3 .... i zbiór wartości w
przedziale: <−1,1>
29 lip 13:53
J:
| | π | | 1 | | k | |
b) cos(2πx) = 0 ⇔ 2πx = |
| + kπ ⇔ x = |
| + |
| ⇔ |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 2k + 1 | |
x = |
| ...miejsca zerowe |
| | 4 | |
29 lip 13:59
29 lip 14:14
29 lip 14:15
29 lip 14:16
J:

Do punktu b)
29 lip 14:20
gad: woow ale tego nie rozumiem, janek dlaczego w 1 jest kπ a w drugim π/2+kπ
29 lip 14:21
gad: narysowanie itp rozumiem skad przedzial od −1 do 1 ale sposobu nie rozumiem mega
29 lip 14:22
J:
....nie janek.
| | π | |
Bo miejsca zerowe funkcji sinx , to: x = kπ ...., a funkcji cosx, to: x = |
| + kπ |
| | 2 | |
29 lip 14:24
gad: faktycznie dzieki za objasnienie
29 lip 14:26
J:
| | 2k +1 | |
W punkcie b) ... miejsca zerowe: x = |
| .... podstawiasz za k i obliczasz |
| | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 5 | |
k = 0 x = |
| , k = 1 x = |
| , k = 2 x = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
29 lip 14:26