W drodze do przedszkola
Karol: Ojciec, prowadząc syna do przedszkola, wykonuje 1500 kroków. Gdyby krok syna był dłuższy o
jedną trzecią ,to na 5 kroków ojca przypadałoby 8 kroków syna. Ile kroków wykonuje syn w
drodze do przedszkola?
Prosiłbym o jasną i zrozumiałą odpowiedź ,z góry dziękuję.
29 lip 11:33
Kacper: 1500:5=300
300*8=2400 − tyle zrobi kroków syn jeśli będzie miał dłuższy krok o 1/3
2400+1/3*2400=3200 − tyle kroków potrzebuje syn.
O ile coś nie pomyliłem
29 lip 12:03
J:
x − długość kroku ojca
y − długość kroku syna
S = 1500*x = 100*15x = 100*32y = 3200y ... syn wykona 3200 kroków
29 lip 12:07