dalej liczby
5-latek: Liczby a,b,c oznaczaja liczby naturalne ,a*b=c
a) wiemy ze liczba c jest podzielna przez 22 Co wiemy o liczbach a i b ?
b) Wiewmy ze liczba c jest podzielna przez13 . Co weimy o liczbach ai b?
Zadanie nr 2 .
Przez jaka liczbe jest podzielna zawsze i suma i iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych?
Suma n+n+1+n+2=3n+3 i co dalej ?
Natomiast iloczyn bedzie podzielny przez 6 .
29 lip 11:05
5-latek: Jesli chodzi o sume to tak pomyslaem ze 3n+3 jest to liczba podzielna przez3 i dajaca reszte 3
29 lip 11:18
J:
Cześć ..

... (n−1) + n + (n+1) = 3n .... skoro ma być podzielna przez 3 , to jak ma dawać
resztę trzy ?
W Twoim zapisie: 3n + 3 = 3(n+1) ... podzielne przez 3 bez reszty.
29 lip 11:26
5-latek: Witaj

Przeciez to jest oczywiste ze nie moze byc reszta 3

Przeciez reszta z dzielenia musi byc mniejsza od liczby przez ktora sie dzieli
To wobec tego suma jest pdzielna przez 3
Teraz iloczyn (n−1)*n(n+1) wiem ze jest podzielny tez przez3 tylko jak to ladnie zapisac ?
Wiec suma i iloczyn 3 kolejnych liczb naturalnych jest zawszse podzielny przez 3
29 lip 11:48
5-latek: Jeszzce jak zapisac liczbe ktora jest podzielna przez 3 i przez5 (ogolnie )
29 lip 11:50
Kacper: Liczba x jest podzielna przez a ⇔ x=ka, k∊Z
29 lip 11:57
5-latek: A to zadanie pierwszse ktos sprobuje wyjasnic?
29 lip 12:44
5-latek: czy tu chodzi o to ze to musza byc liczby pierwsze?
29 lip 12:47
Kacper: Trochę śmieszne to zadanie

c jest podzielna przez 22
c=a*b oraz z linijki wyżej c=22*k=2*11*k, k∊Z
Teraz wiemy, że liczba a musi się dzielić przez 2 lub przez 11 i liczba b także.
Najlepiej na przykładzie:
c=a*b, c=44, a=4, b=11
44=4*11 (każda z liczb ma po jednym dzielniku)
lub
44=44*1 (wtedy jedna z liczb zawiera oba dzielniki)
Pytanie "co wiemy o liczbach a i b" jest dla mnie zbyt ogólne.
Mogę powiedzieć, że każda z nich jest mniejsza od 23 i wymyślać jeszcze inne głupoty

Jak dla mnie polecenie niesprecyzowane
29 lip 12:49
Kacper: W drugim podpunkcie na pewno jedna z nich jest podzielna przez 13.
Resztę można wymyślać sobie
29 lip 12:51
5-latek: Tak. taka jest tresc zadania
fajnie ze wyjasniles . te zadanka to z klasy 1 technikum .
Bede mial nastepne ale przed praca nie chce juz wstawiac . Wstawie jutro
29 lip 12:57
5-latek: tylko muszse jeszce ogarnac troche teorii
29 lip 12:59
Maslanek: O liczbach a i b wiemy tyle, że przynajmniej jedna w tej parze jest podzielna przez 2 i jedna
przez 11 (być może ta sama).
Czyl inaczej, że w rozkładzie liczby a*b na czynniki pierwsze wystąpi co najmniej raz 2 i co
najmniej raz 11.
29 lip 16:24