matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz granicę:
kamczatka:
Wyznacz granicę:
4
4
1 + n
4
n + n
2
lim n n−−>
∞
(1 + 2 + ... + n) =
(
* n) =
(
)
n
2
n
2
2
n
2
2
=
4
n(1+n)
4 + 4n
4(1 + n)
=
(
=
=
można teraz te ny skrócić po
n
2
2
2n
2n
powinno wyjść 2. Dobrze to robię ?
29 lip 11:01
razor:
4n+4
4
4+
n
=
→ 2
2n
2
29 lip 11:07
kamczatka:
ok dzięki
29 lip 11:08