Równanie
Jacek: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć naprowadzić jak rozwiązuje się równania z logarytmem do kwadratu ?
Za udzieloną pomoc serdeczne Bóg zapłać

log
2x+logx−6=0
log
32−log
39x+14=0
29 lip 09:45
ICSP: log2x = (logx)2
(logx)2 + logx − 6 = 0 (określone dla x > 0)
Niech teraz t = logx
t2 + t − 6 = 0
Dalej powinieneś/aś sobie poradzić.
29 lip 09:47
Jacek: log39x jak zamienić na log3x ? bo myślę już z 10 minut i nic
29 lip 10:02
Patronus:
log39x = log3(9*x) = log39 + log3x = 2 + log3x
29 lip 10:05
Jacek: Dziękuje
29 lip 10:27