wyznacznik
Martin:
Obliczyć wyznacznik. Co robię źle?
| 1 3 4 5 |
| 3 0 0 2 | | 3 4 5 | | 1 3 4 |
| 5 1 2 7 | = 3 * (−1)3 * | 1 2 7 | + 2 * (−1)6 | 5 1 2 | =
| 2 0 0 3 | | 0 0 3 | | 2 0 0 |
| 3 4 | | 3 4 |
−3 * 3 * (−1)9 * | 1 2 | + 2 * 2 * (−1)4 * | 1 2 | = 9*2 + 4*2 = 26
Poprawna odpowiedź = −10
29 lip 05:23
kochanus_niepospolitus:
Dobre pytanie ... najlepsze, że rozwijanie względem ostatniego wiersza (W4) przyniesie wynik
'−10'
29 lip 08:07
J:
Przy rozwijaniu pierwszej macierzy potrójnej masz niepotrzebny minus przed trójką...
... powinno być: 3*3*(−1)9 ..... i dalej... −9*2 + 4*2 = − 10.
29 lip 09:14
ICSP: Początek drugiej linijki rozwiązania. Zamiast (−1)9 powinno być (−1)6
29 lip 09:18
Martin: Już sam znalazłem błąd. Dzięki. Zamiast potęgi sumować to mnożyłem.
29 lip 10:46