| 2 | ||
2tgx + 3tgx + 5 = 0 i 2tgx= | ||
| ctgx |
| 2 | |
+ 3tgx + 5 = 0 i ctgx=t | |
| ctgx |
| −2 | ||
t1 = | v t2=−1 | |
| 3 |
| −2 | ||
ctgx= | ||
| 3 |
| −2 | ||
nie rozumiem o co chodzi z tym ctgx= | ![]() | |
| 3 |
| −2 | ||
ctgx= | ||
| 3 |
| −3 | −3 | |||
Wracasz do podstawienia. Przyjęte, że ctgx=t i wyszło t1= | ⇒ ctgx= | |||
| 2 | 2 |
| 2 | ||
2tgx + 3ctgx+5=0 i 2tgx= | ||
| ctgx |
| 2 | |
+ 3ctgx+5=0 ctgx=t | |
| ctgx |
| −3 | ||
Wiem, że należy powrócić do podstawienia, tylko że ile równa się x, jeżeli ctgx= | ||
| 2 |
| −3 | −π | |||
x= α0 + kπ, gdzie tgx0= | , k∊C v x= | + kπ, k∊C | ||
| 2 | 4 |
| −3 | ||
Nie znamy dokładnej miary tego kąta, stąd masz zapis x=α0+kπ, gdzie tgx0= | ||
| 2 |