kl
paula:
| | 1 | |
1. liczba a jest rozwiązaniem równania |
| +x=5 , gdzie x ≠ 0 wyznaczając a , oblicz |
| | x | |
| | 1 | |
wartość wyrażenia |
| +a3 . |
| | a3 | |
| | 65 | | 65 | |
wynik to |
| lub − |
| ? |
| | 8 | | 8 | |
28 lip 19:03
Kacper: Trzeba policzyć
28 lip 19:35
zombi: 110
28 lip 19:38
Mila:
110
28 lip 19:47
Mila:
Bez rozwiązywania równania: wzór a
3+b
3=(a+b)*(a
2−ab+b
2)
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| +a3)=( |
| +a)*( |
| − |
| *a+a2)= |
| | a3 | | a | | a2 | | a | |
| | 1 | | 1 | |
=5*[( |
| +a)2−2* |
| *a−1]=5*[52−2−1]=5*22=110 |
| | a | | a | |
28 lip 19:52
paula:
Ale jest napisane wyznaczając a..
28 lip 20:03
Kacper: x
2−5x+1=0
i delta...
28 lip 20:05
Mila:
To rozwiąż równanie i wykonuj potem działania, niezbyt ładne są rachunki.
Kto Ci dał takie polecenie?
28 lip 20:09
paula:
to do matury zadanie.
28 lip 20:11
Mila:
Zwykle, było polecenie nie wyznaczając a.
No to z czym masz problem?
Ile wynosi a?
28 lip 20:14
paula:
to wyszło teraz a jak zrobić wersje nie wyznaczając ?
28 lip 20:26
Mila:
Masz 19:52
28 lip 20:30
Kacper: Przecież masz już zrobione
28 lip 20:31
paula:
Tylko nie wiem co z czego jest ? A nie można podnieś do 3 potęgi ?
28 lip 20:57
Mila:
Raczej nie .
(a
3+b
3)=(a+b)*(a
2−ab+b
2)
28 lip 21:09
28 lip 21:12
Mila:
Możesz podnieść do 3 potęgi, też wychodzi
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| +x)3= |
| +3* |
| *x+3* |
| *x2+x3⇔ |
| | x | | x3 | | x2 | | x | |
28 lip 21:17
Mila:
Widzisz, są różne sposoby.
28 lip 21:19
paula:
Tylko ja żadnego jeszcze nie rozumiem z tych podanych.
28 lip 21:20
ZKS:
Tutaj wystarczy zauważyć, że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3 + |
| = (a + |
| )3 − 3(a + |
| ) |
| | a3 | | a | | a | |
i to całe zadanie jest.
28 lip 21:20
Mila:
Wzory skróconego mnożenia znasz i rozumiesz?
Podnies do 3 potęgi
28 lip 21:24
ZKS:
| | 1 | |
Z treści wiemy, że a + |
| = 5 i to wykorzystujemy wstawiając do |
| | a | |
równania.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3 + |
| = (a + |
| )3 − 3(a + |
| ) |
| | a3 | | a | | a | |
...
28 lip 21:25
paula:
Znam wzory skr.mnożenia
a gdzie podział się x ?
28 lip 21:27
ZKS:
Twój x = a.
28 lip 21:35
paula:
Dziękuję Mila i ZKS
28 lip 21:42
Mila:
28 lip 21:58