aa
Hugo: wytłumaczcie mi coś:
jak mamy zapis:
lim
x→c+0f(x)=p
to o co chodzi z tym c+0
28 lip 18:01
Kacper: Skąd takiego stworka masz?
28 lip 18:16
Hugo: Inne sposoby zapisu i wysłowienia granicy funkcji
"zamiast mówić granicą funkcji f w punkcie c jest iczba g mówimy tez funkcja f dązy do g, gdy x
dąży do c albo funkcja f ma granice g, gdy x dąży do c.
zamiast limx→c+0 f(x)=p piszemy tez f(x)→
x→c+0p

/ ktos wie? to jest stara ksiażka moze tak bylo dawniej
28 lip 18:25
zombi: x→ c+0 granica prawostronna w punkcie c
28 lip 18:28
Mila:
x dąży do stałej (c) z prawej strony.
28 lip 18:29
zombi: Inaczej x dąży do c z prawej strony.
28 lip 18:29
zombi: Mila
28 lip 18:29
Hugo:

1. rozumiem że jak by bylo x→c−0 to z lewej strony

2.A jak mam takie coś:
wykres rozszerzalności i zamarzanie wody, x− temperatura , f(x)−objętość w zależności od temp x
i taki tam niżej:
lim
x→0−0f(x)=1,1−0
i nie wiem co to znaczy ze
x→0−0 a potem tam gdzieś dalej jest
x→0+0
3.dziękuję !
28 lip 18:37
Hugo: :((?
28 lip 18:53
Hugo: .
28 lip 19:33
zombi: 1. tak
2. x dąży do 0 z lewej strony/ x dąży do 0 z prawej strony
3. żaden problem.
28 lip 19:36
Hugo: mam pytanie jeszcze zombi

wracając do przykladu
a)
limx→0−0f(x)=1,1−0
oraz
b)
limx→0+0f(x)=2−0
W a) mamy odpowiednio 1,1−0 i 0−0 ( i jak mi wytłumaczyleś to granicą jest lewa strona)!

a w b) mamy 2−0 oraz 0+0 i i jak mi wytłumaczyleś to granicą jest prawą strona
jednak jak się przypatrzyłem w pierwszym mamy dwa znaki 'minus' a w drugim raz plus raz minus
Czyli rozumieć mam że to tak ma być że w normalnej notacji po 'równa sie' zawsze jest 'minus'
przyklad: ...f(x)=2−0 bądź f(x)=1,1−0 nie zależnie czy w prawo czy w lewo sie domyka, ważne
jest to pod lim i to to decyduje
28 lip 21:06
Hugo: .
28 lip 21:30
Hugo: ktoś może mi doprecyzować

?
28 lip 22:03
Hugo: 21:06 ktoś może mi to doprecyzować czy dobrze sądzę?
29 lip 12:14
Kacper: Skąd masz takie zapisy z jakiej książki?
29 lip 12:18
Hugo: ;___: nie wiem
poczekam na zombiego albo Milę : >
Kacper jesteś maturzystą? robisz coś do przodu?
29 lip 12:20
Kacper: Jak nie wiesz

musiałeś z jakiegoś źródła korzystać

Zazwyczaj zapisujemy
lim
x → x0+ f(x) − granica prawostronna funkcji f w punkcie x
0
lim
x → x0− f(x) − granica lewostronna funkcji f w punkcie x
0
Ja już jestem "trochę" starszy
29 lip 12:27
Hugo: jeszcze coś innego : O
29 lip 12:33
Hugo: ale no dzięuję... bo to jest nie fajne że wiadomo o co chodzi a tyle możliwosci zapisu a
dziekan i tak powie coś inneog
29 lip 12:36
jakubs: Czemu dziekan ?
29 lip 12:39
Hugo: wykładowca xd cicho
29 lip 12:41
Kacper: Wykładowca może pełnić stanowisko prodziekana

Czy dziekana to nie wiem
29 lip 12:45
Mila:
Hugo, skąd wytrzasnąłeś te zapisy?. Jest tak, jak pisze Kacper
x→1−
x→1+
x→0−
x→0+
Rozwiązuj zadania z aktualnych polskich zbiorów zadań.
29 lip 16:03
Maslanek: Zapis 0−0 oznacza, że od liczby 0 odejmujemy nieskończenie małą.
Podobnie 0+0 oznacza, że do liczby 0 dodajemy nieskończenie małą.
29 lip 16:20
Hugo: To by mialo sens bo wykres ilustruje funkcje objetosci lodu i wody w zaleznosci od temperatury
− x , gdzie argumentem kluczowym funkcji f stanowiacym granice jest x=0

dziekuje

! Milo mam nadziedzieje ze wyjasnilem a motyw jest z ksiazki 'Zarys Matematyki
Wyzszej' Roman Leitner cz.1 str 233
29 lip 16:25
Maslanek: Ciekawostka taka, że liczba 0
− jest znowu nieskończenie dużą liczbą ujemną
29 lip 16:26
Hugo: Maslanek: czyli mozn bylo by powiedziec ze
x→0−0 jest rownowazne z tak jakbym

X→0 −
∞ 
Jako liczba 'nieskonczenie mala'
29 lip 16:27
Maslanek: 0−
∞=−
∞ to dość logiczne

Po odjęciu od czegoś małego czegoś dużego, dostaniesz coś dużego
29 lip 16:35
Hugo: Albo jeszcze nowe przemyslenie

x −> 0−0 od zera odejmujemy liczbe nieskonczenie mala t ak

Czylize funkcja f zbliza sie do zera ale nigdy go nie osiaga

?
F(x) nalezy (−oo ; 0) gdyz x−> 0−0 , a pozycje '0−0' odpowiadaja wartosci ( ,0)

?
29 lip 16:35
Hugo: Maslanek jestes zombim i Mila moim nalepszym mentorem dziekuje
29 lip 16:37
Maslanek: 0
−, tudzież 0−0 to określenie lewej granicy zera. Czyli rzeczywiście czegoś bardzo bliskiego
zera, ale będącego też "daleko", bo nigdy go nie osiąga
29 lip 16:37
MQ: Widać po dylematach
Hugona, że
Hugo jeszcze nie zaczął studiów.
29 lip 16:38
Mila:
Stara się zrozumieć wstęp do matematyki.
29 lip 17:15