wartosc oczekiwana,znalezienie bledu
123: bardzo prosze o pomoc w znaleznieniu bledu
X ma rozklad jendostajny na [−1,1] znalezc wartosc oczekiwana X
2
Dystrybuanta X to:
1 t>1
0 t<−1
wartosc oczekiwana X
2
EX
a=a∫
0∞t
a−1P(X>t)dt
| | 1 | | 10 | |
EX2=2∫01tP(X>t)dt=2∫01t(1− |
| t)dt= |
| |
| | 2 | | 3 | |
28 lip 17:54
123: znaczy sie mi wyszlo 2/3 a w odp 1/3
28 lip 17:55
Godzio:
Gęstość rozkładu jednostajnego [−1,1] to:
| | x + 1 | |
f(x) = |
| na [−1,1), a poza tym 0 więc |
| | 2 | |
| | x + 1 | | 1 | |
EX2 = ∫−11x2 * |
| dx = |
| ∫−11(x3 + x2)dx = [uproszczenie1] |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | x3 | | 1 | |
| ∫−11x2dx = [uproszczenie2] |
| |01 = |
| |
| 2 | | 3 | | 3 | |
uproszczenie1 − całka z funkcji nieparzystej na [−a,a] jest równa 0
uproszczenie2 − całka z funkcji parzystej na [−a,a] to 2 * ta całka na [0,a]
28 lip 22:47