CIĄGI I WIELOMIANY
Ewa: 1. Dany jest rosnący ciąg arytmetyczny (a,b,c,d), gdzie a,b,c,d są liczbami całkowitymi.
Wiedząc,że wszystkie wyrazy tego ciągu są pierwiastkami wielomianu W(x)=x4 + px2 +9, wyznacz
ten ciąg i oblicz współczynnik p wielomianu.
2. Współczynniki wielomianu trzeciego stopnia W(x)=ax3 + bx2 +cx + d tworzą czterowyrazowy
ciąg arytmetyczny (a,b,c,d). Wykaż,że jeśli liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu W(x),to
liczba −1 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu.
28 lip 17:43
Kacper: Fajne zadanka

1. metoda brutal force
a,a+r,a+2r,a+3r − dany ciąg r>0
mamy:
a
4+pa
2+9=0
(a+r)
4+p(a+r)
2+9=0
(a+2r)
4+p(a+2r)
2+9=0
(a+3r)
4+p(a+3r)
2+9=0
Dostajemy a=−3, p=−10, r=2
28 lip 18:01
Kacper: Oczywiście jest prostsza metoda

równanie jest dwukwadratowe − suma pierwiastków jest zerem

i dalej trzeba kombinować
28 lip 18:04
Kacper: 2. Policz W(1) i trzeba wyciągnąć wnioski
Policz W(−1) i szukaj sprzeczności
28 lip 18:07
zombi: Ew. tak
niech a=a1−3r, b=a1−r, c=a1+r, d=a1+3r
Ze wzorów Vieta
x1+x2+x3+x4 = 0 ⇔ 4a1 = 0 ⇔ a1 = 0
oraz
x1x2x3x4 = 9 ⇔ 9r4 = 9 ⇔ r=±1 czyli pierwiastki to
{−3,−1,1,3}
A stąd prosto W(x) = (x−3)(x+3)(x−1)(x+1) = (x2−9)(x2−1) = x4 − 10x2 + 9
28 lip 18:26