Obrót punktu o kąt względem danego punktu w 3d
Dawid: Cześć czy istnieje jakiś wzór dla obrotu punktu o kąt względem innego punktu w przestrzeni
trówymiarowej ?
28 lip 11:39
o nie: Arek Dawid
https://matematykaszkolna.pl/strona/898.html
jakbyś sobie przyjął że 'inny punkt' jest w środku układu współrzędnych byłoby ok ?
tylko na końcu musiałbyś to wyprostować dodając/odejmując od współrzędnych x/y ich pierwotne
wartości ?
28 lip 11:43
Dawid: z 2d sobie poradzilem z 3d jest problem
28 lip 12:04
Dawid: i prosze nie sypcie linkami bo serio czytalem i nic z tamtad nie wyciagnalem wszedzie sa obroty
wzgledem wlasnej osi lub ukladu wspolrzednych
28 lip 12:05
Godzio:
Z 3d też jest wzór, trzeba poszukać i robi się analogicznie co w 2d
28 lip 12:18
28 lip 12:21
Dawid: tylko mi chodzi nie wedlug wlasnej osi tylko jakiegos punktu.
Prosze ratujcie ;
P.S Godzio wlasnie nie jest analogicznie(przuynajmniej tego nie widze) bo nie potrafie wzoru
znalesc na przesuwanie wzgledem osi Z
28 lip 12:25
o nie: ok, no to weźmy sferyczne współrzędne. Jedna ze współrzędnych:
x = rcos(teta)cos(fi)
Ustawiasz się na (0,0,0) więc dowolny punkt ma współrzędne:
jak znasz kąty fi i teta, o które się obrócił punkt:
x' = rcos(teta1)cos(fi1)
ale środek faktycznie nie był w (0,0,0) tylko w (x1,y1,z1)
więc do x' += x1
zgadza się czy nie bardzo ?
28 lip 12:35
Dawid: x' = rcos(teta1)cos(fi1) + x1
moim zdaniem to nie zadziala bo kat jest zawsze taki sam a tylko odleglosc sie zmienia nia
podstawie tego co wyjdzie. Mimo to i tak mi sie wydaje ze mam daleko do mozgu. Moglbys napisac
to dla obu osi x i y jak np obrocic o kat 30 stopni wzgledem punktu (10,20)?
28 lip 12:46
MQ: Jest, trzeba tylko sobie wyliczyć macierz przekształcenia, np. ze złożenia 3 przekształceń.
Obrót wokół punktu (x0,y0) o kąt α można uzyskać ze złożenia 3 przekształceń:
1. Przesunięcia o wektor [−x0,−y0]
2. Obrót o kąt α
3. Przesunięcie o wektor [x0,y0]
28 lip 15:34
PW: Mam pytanie zasadnicze:
− Co to znaczy "obrócić punkt względem innego punktu o pewien kąt" w przestrzeni
trójwymiarowej?
Takie zwierzę nie istnieje. wyobraź sobie obracanie kija trzymanego za jeden koniec − można to
robić w różnych płaszczyznach, a więc pytanie jest źle postawione (nie ma jednoznacznej
odpowiedzi).
28 lip 15:56
daras: poczytaj sobie wstęp do astronomii tam masz same obroty
28 lip 16:06