Zadanko
Andrzej: Przedstaw wyrażenie w postaci logarytmu o podstawie 3.
log
3√364
log
278=log
32 dla przykładu

i Jeszcze jedno zadanko
rozwiąż nierówność
1)(0,4)
3x+2>2,5
2)5*3
x≥3*5
x
3)8*6
x−1<3
2x+1
4)4
x+1−9*2
x+2<0
5)9
x−8*3
x−9≤0
28 lip 10:34
ICSP: | | 1 | |
logac b = |
| loga b = loga b1/c |
| | c | |
Wystarczy teraz sprowadzić 3
√3 do potęgi liczby 3
| | 2 | | 5 | |
1) 0,4 = |
| = ( |
| )−1 = (2,5)−1 |
| | 5 | | 2 | |
2) Podziel nierówność stronami przez 3
x+1 (3
x+1 > 0 dla dowolnego x, zatem nie musisz
zmienić znaku nierówności)
3) Podziel stronami przez 6
x
4. Podstawienie t = 2
x (4
x+1 = 4 * (2
x)
2 )
5. Podstawienie t = 3
x (albo zauważyć, że −9 = −25 + 16 i ... myśl )
28 lip 10:49
Andrzej: 4. 2
2x+2−9*2
x+2<0
4*2
2x−9*2
x+2<0
2
x=t ⋀t>0
2t
2−9t+2=0
Δ=b
2−4ac
Δ=81−32=49
Δ=7
2
x=t ⋀ 2
x=t
x=1 x=−2
x∊(−2,1)
5.9
x−8*3
x−9≤0
3
2x−8*3
x−9≤0
3
x=t ⋀t>0
t
2−8t−9=0
Δ=64+36=100
Δ=10
x
1=−1
x
2=9
3
x=1
x=0
3
x=9
x=2
x∊(−
∞,2>
28 lip 11:14
Andrzej: innych podpunktów nie umiem zrobić ;c
28 lip 11:15
J:
| | 2 | |
1) .... = log33/264 = |
| log364 = log3642/3 |
| | 3 | |
28 lip 11:21
ICSP: 1.
(0,4)
3x + 2 > (0,4)
−1
3x + 2
< −1
to już jest prosta nierówność liniowa
2. 5 * 3
x > 3 * 5
x // : 3
x+1 = 3
x * 3
| 5 * 3x | | 3 * 5x | |
| > |
| |
| 3x * 3 | | 3x * 3 | |
1>x
3. analogicznie do 2.
Teraz niestety muszę wychodzić, ale postaram się coś podpowiedzieć później
28 lip 11:22
J:
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
2) ... ⇔ |
| ≥ ( |
| )x ⇔ ( |
| )1 ≥ ( |
| )x ⇔ x ≤ 1 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
28 lip 11:25
Andrzej: J: 8*6x−1<32x+1 wszystko już mam ale tutaj co mam zrobić rozpiszesz mi to jakoś?
28 lip 11:36
J: Czy na pewno dobrze przepisałeś treść zad. 3 ?
28 lip 11:48
Andrzej: tak 100% dobrze przepisane
28 lip 11:59
J:
Coś nie tak..
| | 6x | | 8 | | 9 | | 8 | | 9 | |
...⇔ 8* |
| < 9x*3 ⇔ |
| < ( |
| )x*3 ⇔ |
| < ( |
| )x |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 18 | | 6 | |
.... i nie da się sprowadzić do wspólnej podstawy
28 lip 12:28
Janek191:
8*6
x − 1 < 3
2x + 1
2
3*2
x −1*3
x −1 < 3
2x + 1 / : 3
x − 1
2
3 + x − 1 < 3
x + 2
2
x + 2 < 3
x + 2 / : 3
x + 2
| | 2 | | 2 | |
( |
| ) x + 2 < 1 = ( |
| )0 |
| | 3 | | 3 | |
x + 2 > 0
x > − 2
======
28 lip 13:29