kkkkk
zombi: Kaczor Nowak, czas zacząć.
1.1.2. Niech A⊂R będzie zbiorem niepustym. Określamy zbiór −A = {x: −x∊A}.
Pokazać, że
sup(−A) = − inf(A).
Wydaje się mega oczywiste, ale nie wiem jak to formalnie pokazać. Mógłby ktoś pokazać ładny
zapis?
28 lip 02:24
Godzio:
sup(A) = M ⇔ ∀a ∊ A a ≤ M oraz ∀ε > 0∃a ∊ A a > M − ε
inf(A) = m ⇔ ∀a ∊ A a ≥ m oraz ∀ε > 0∃a ∊ A a < m + ε
No to w naszym wypadku:
Dla supremum:
∀x ∊ (−A) x ≤ M oraz ∀ε > 0∃x ∊ (−A) x > M − ε
Dla infimum
∀x ∊ A x ≥ m oraz ∀ε > 0∃x ∊ A x < m + ε stąd mamy:
∀x ∊ A − x ≤ − m oraz ∀ε > 0∃x ∊ A − x > − m − ε, to możemy zapisać jako:
∀−x ∊ A x ≤ − m oraz ∀ε > 0∃−x ∊ A x > − m − ε, i dalej
∀x ∊ (−A) x ≤ − m oraz ∀ε > 0∃x ∊ (−A) x > − m − ε
Popatrzmy teraz na definicje supremum, wychodzi nam z tego, że
−m = sup(−A), ale wiemy, że m = inf(A) więc sup(−A) = − inf(A).
Trzeba pamiętać, że często w matematyce zdarzają się dwa przypadki, ten drugi zazwyczaj jest
oczywisty, ale nie można o nim zapomnieć. Tutaj trzeba rozważyć co będzie, gdy zbiór jest
nieograniczony (w innych zdaniach może się zdarzyć, że przestrzeń jest skończona /
nieskończona)
28 lip 09:40
zombi: To akurat z Banasia.
Udowodnić:
1.
m,n,k∊N, k≤m+n
2.
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
arctg |
| + arctg |
| + ... + arctg |
| = arctg |
| |
| | 2 | | 8 | | 2n2 | | n+1 | |
1 sie 03:01
Godzio:
Ja bym próbował tak: (zapiszę tylko 3 pierwsze wyrazy sumy)
| | | | | | | | |
+ | + | = [rozpisujemy ze wzorku] |
| | | |
Rozpisując wszystkie wyrazy tak, powinny się cały czas zwijać, aż do tego co chcemy.
2 sie 12:31
Godzio:
Co do 2 to bym indukcyjnie robił, i skorzystał ze wzoru na sumę arctgx, nie mam pomysłu na
wyliczenie wprost tego.
2 sie 12:43
Kacper: Nad pierwszym można się zastanowić czy nie da się wymyślić historyjki kombinatorycznej
opisującej lewą stronę i prawą stronę

Lewa strona łatwo: spośród m chłopców i n dziewczynek wybieramy k− osobową delegację

Teraz trzeba pomyśleć jak prawą stronę zinterpretować
2 sie 13:16
Kacper: Prawa strona idzie chyba tak:
wybieramy 0 chłopców i dobieramy do niego k dziewczynek lub 1 chłopiec i k−1 dziewczynek itd.
Od razu zauważyłem błąd w założeniach, bo warunek k≤n+m to za mało
2 sie 13:23
zombi: Godzio ja nie znam wzorku na sumę arcusów mógłbyś podać? Bo tu akurat mój brak teorii.
2 sie 16:45
Janek191:
z.2
| | x + y | |
arctg x + arctg y = arctg |
| |
| | 1 − x y | |
2 sie 16:55
zombi: Dobra mam:
| | x+y | |
arctgx + arctgy = arctg |
| |
| | 1−xy | |
Indukcyjnie
| | 1 | | 1 | | 1 | | n+1 | |
arctg |
| + ... + arctg |
| + arctg |
| = arctg |
| |
| | 2 | | 2n2 | | 2(n+1)2 | | n+2 | |
⇔
| | n | | 1 | | n+1 | |
arctg |
| + arctg |
| = arctg |
| |
| | n+1 | | 2(n+1)2 | | n+2 | |
| | n | | 1 | | (n+1)(2n2+2n+1) | |
L = arctg |
| + arctg |
| = arctg |
| = |
| | n+1 | | 2(n+1)2 | | 2(n+1)3−n | |
| | (n+1)(2n2+2n+1) | | n+1 | |
arctg |
| = arctg |
| = P |
| | (n+2)(2n2+2n+1) | | n+2 | |
ckd
2 sie 16:58
Janek191:
W z. 1 jest założenie takie : n ≥ 0 , m ≥ 0 , k ≥ 0 i k ≤ m + n

Masz te zadania rozwiązane na s. 193 − 194
2 sie 17:02
zombi: Wiem, ale nie chcę tam zaglądać, wolę podpowiedzi.
2 sie 17:08
zombi: A takie coś?
| | n+1 | | n+1 | |
n√n! ≥ |
| ⇔ n! ≥ ( |
| )n |
| | e | | e | |
Indukcyjnie
| | (n+1)n+1 | | (n+2)n+1 | |
(n+1)! = (n+1)(n!) ≥ |
| ≥ |
| |
| | en | | en+1 | |
| | (n+1)n+1 | | (n+2)n+1 | |
Pozostaje udowodnić, że |
| ≥ |
| /*en |
| | en | | en+1 | |
⇔
| | 1 | | n+1 | | 1 | |
(n+1)n+1 ≥ |
| (n+2)n+1 ⇔ ( |
| )n+1 ≥ |
| |
| | e | | n+2 | | e | |
I taki myczek może
| | n+1 | | 1 | | n+1 | |
lim ( |
| )n+1 = |
| , ponadto ( |
| )n+1 jest ciągiem malejącym, więc |
| | n+2 | | e | | n+2 | |
Jeśli się mylę po całości albo da się prościej to proszę o pomoc.
2 sie 17:41
Godzio:
Dla mnie ok
2 sie 19:03
zombi: Czyli nierówność
będzie analogicznie indukcyjnie, po równoważnych przekształceniach dochodzimy do
| | 1 | | n | | 1 | |
nn > |
| (n+1)n ⇒ ( |
| )n > |
| |
| | 3 | | n+1 | | 3 | |
| | n | | 1 | | 1 | |
Analogicznie ( |
| )n → |
| > |
| , ponadto ciąg ten jest malejący, wobec tego |
| | n+1 | | e | | 3 | |
| | n | | 1 | |
inf( |
| ) > |
| , a jako, że przekształcenia były równoważne wobec tego (1) jest |
| | n+1 | | 3 | |
prawdziwa
ckd
Ok?
2 sie 20:20
zombi:
Z am−gm
| 1+2+...+n | | (n+1)n | | n+1 | |
| = |
| = |
| ≥ n√n! = n√1*2*...*n |
| n | | 2n | | 2 | |
ckd koniec?
4 sie 00:46
zombi: i to do sprawdzenia
nierówność Bernoulliego przez AM−GM
| 1+x | | | | 1 | | 1 | | 1 | | (x+ |
| ) + |
| + ... + |
| | | | n | | n | | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| ≥ n√ |
| *...* |
| *(x+ |
| ) = |
| n | | n | | n | | n | | n | |
Mnożymy przez n
| | nn | | 1 | | 1 | |
(1+x) ≥ n√ |
| (x+ |
| ) = n√n(x+ |
| ) = n√1+nx |
| | nn−1 | | n | | n | |
⇔
(1+x)
n ≥ 1+nx
4 sie 01:39
zombi: Tego Bernoulliego można ładniej
| (1+nx) + 1 + ... 1 | |
| ≥ n√1+nx |
| n | |
⇔
⇔
(1+x)
n ≥ 1+nx
4 sie 02:38
zombi: Godzio, jakbyś był mógłbyś zerknąć?
4 sie 18:22
Godzio:
Nierówność Bernoulliego chyba tak prosto nie możemy szacować, bo ona dla odpowiedniego x
| | 1 | |
zachodzi, a w Twoim wypadku może wyskoczyć nam jakaś sprzeczność, x > −1, dla x = − |
| i |
| | 2 | |
odpowiednio dużego n może nie działać.
4 sie 20:34
zombi: Miało być założenie x>0 sorka
4 sie 20:37
Kacper: Nierówność Bernoulliego nie jest dla x>0
4 sie 20:40
Godzio: A Bernoulli działa nam dla x > −1

. Dla x > 0 jest ok
4 sie 20:41
zombi: Ale to miało być dla x>0 przy użyciu AM−GM
4 sie 20:49
zombi: niech a
1 + ... + a
n = s (a
k>0 k=1,2,..,n)
Wykaż, że
Na początku zauważamy, że
| s | |
| ≥ n√a1*...*an ⇔ s ≥ nn√a1*...*an |
| n | |
| | s−ak | | a1*...*an | |
oraz |
| ≥ ( |
| )1/(n−1) ⇔ |
| | n−1 | | ak | |
| | a1*...*an | |
s−ak ≥ (n−1)( |
| )1/(n−1) |
| | ak | |
Tak więc
| | s | | n | | n√a1*...*an | |
∑ |
| ≥ ∑( |
| )* |
| ≥ |
| | s−ak | | n−1 | | | |
| | nn | | n√(a1*...*an)n | | n | |
nn√ |
| * |
| = n* |
| *1 |
| | (n−1)n | | ((a1*...*an)n−1)1/(n−1) | | n−1 | |
ckd
Wyjaśnienie dwa razy AM−GM dla s i s−a
k oraz raz AM−GM dla
| | n | | n | |
∑ |
| pk ≥ nn√( |
| )n*p1*...*pn, gdzie pk to ten duży ułamek z dwoma |
| | n−1 | | n−1 | |
pierwiastkami
5 sie 00:37
zombi: Miało być AM−GM, mimo że AM−Hm jest krócej
5 sie 01:30
Kacper: To zadanie pamiętam z Krainy nierówności Kuryliandcika (jakoś tak się pisze)
5 sie 08:09
zombi: Kacper zabierałem się do tej książki, ale jakoś nigdy nie przysiadłem tylko Pawłowskiego
robiłem
5 sie 10:57
zombi: Nierówność Cauchy'ego dla ak,bk∊R
(∑nk=1a2k)(∑nk=1b2k) ≥ (∑nk=1akbk)2
Lemat
dla a,b∊R zachodzi
(a−b)2 ≥ 0
Zatem
(a1b2 − a2b1)2 ≥ 0
(a2b3 − b3a2)2 ≥ 0
.
.
.
(anbn−1 − an−1bn)2 ≥ 0
+
⇔ (a1b2)2 + (a2b1)2 + ... + (anbn−1)2 + (an−1bn)2 ≥ 2(a1b2a2b1 + ... +
anbn−1an−1bn) / + (a21b21 + ... + a2nb2n)
(∑nk=1a2k)(∑nk=1b2k) ≥ (∑nk=1akbk)2
qed
tak?
6 sie 22:02