matura 2014 czerwiec inne rozwiązanie
marek: Zadanie 10

odstawą ostrosłupa jest kwadrat ABCD o boku długości 25. Ściany boczne ABS i BCS
mają takie same pola, każde równe 250. Ściany boczne ADS i CDS też mają jednakowe pola, każde
równe 187,5. Krawędzie boczne AS i CS mają równe długości. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Ma ktoś pomysł rozwiązać inaczej te zadanie niż podane na stronie
https://matematykaszkolna.pl/strona/4127.html
27 lip 19:01
Metis: A czego nie rozumiesz w tym rozwiązaniu ?
27 lip 19:38
Bogdan:
| | 25h | |
W trójkącie BCS: |
| = 250 ⇒ h = 20. |
| | 2 | |
| | 25w | |
W trójkącie ADS: |
| = 187,5 ⇒ w = 15. |
| | 2 | |
Widać, że 15
2 + 20
2 = 25
2, a więc trójkąt KLS jest prostokątny.
| | 1 | | 1 | | 15*20 | |
Pole trójkąta KLS: P = |
| *15*20 i P = |
| *25*H, stąd wysokość H= |
| = 12. |
| | 2 | | 2 | | 25 | |
| | 1 | |
Objętość ostrosłupa V = |
| *252*12 = 2500 |
| | 3 | |
27 lip 20:43
marek: @Metis Wszystko rozumiem,ale chciałbym poznać inny sposób,aby mieć większe pole manewru na
maturze
Bogdan dzięki
27 lip 22:29
Monia : Że wzoru Herona też można policzyć pole i potem wysokość. Ja dokładnie wpadłam na rozwiązanie
te co ty. Tylko jedno mnie zastanawia. Jak matematyczne udowodnić, że KD=LC. Ja mam inaczej to
pokazane, inne oznaczenia, ale dokładnie tak samo jak Ty to rozwiązałam. Tylko brakuje mi
dowodu że podstawą tego trójkąta jest faktycznie nasze a=25
27 sty 19:53
??: Dokladnie, skad wiadomo, ze KL =25?
20 lis 16:41
KLS:
| | 15*20 | |
|KL|= |
| = .......... = 25 |
| | 12 | |
20 lis 20:38
as: KD=LC bo KL||DC a to już z twierdzenia o trzech prostych prostopadłych(SL,OS,BC i KS,OK,AD),
gdzie O to spodek wysokości ostrosłupa. przynajmniej moim zdaniem tak jest
3 maj 19:56
30 mar 22:02