trygonometria
tyu:
| | √3 | | x | |
√ sin2 x/2 = |
| i √ sin2 x/2 = I sin |
| I |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | −√3 | | x | | √3 | |
sin |
| = |
| v sin |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| x | | −π | | x | | π | |
| = |
| +2kπ v |
| = |
| +2kπ k∊C |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | x | |
ale wykres tutaj będzie tylko nad osią OX. więc tutaj punkty przecięć wykresu sin |
| |
| | 2 | |
| | x | | π | | x | | 2π | |
to są punkty |
| = |
| +2kπ, |
| = |
| +2kπ i następne |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2π | | 4π | |
czy nie wystarczy podanie wyników x = |
| +4kπ v x = |
| +4kπ, |
| | 3 | | 3 | |
bo w książce są następujące rozwiązania tylko nie wiem po co ich jest aż tyle, skoro one się
chyba powtarzają
| | 2π | | 4π | | 8π | |
x = |
| +4kπ v x = |
| +4kπ x = |
| +4kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
27 lip 17:12
pigor: ..., no bo sinus jako funkcja nieparzysta daje :
jeśli |a|≤1, to sinx=a ⇔ x=α+2kπ v x=π−α+2kπ .
27 lip 17:25
tyu: czyli trzeba pisać te cztery wyniki czy wystarczą dwa
27 lip 17:28
27 lip 17:29
tyu: alim miałem, ale trochę zapomniałem jak się to robi.
Pomoże mi odpowiedź na moje pytanie, a nie link do tej stronki, którą zresztą już dawno
widziałem.
Wyniki z trygonometrii mogą być takie same, ale inaczej zapisane, dlatego pytam. Specyfika
działu.
27 lip 17:35
alim:
Po kolacji spróbuję Ci wyjaśnić problem.
27 lip 19:18
Mila:

Funkcja sin(x) jest okresowa , T=2π
Ja rozwiązuje w przedziale <0,2π> ( można inaczej).
Patrz na wykres.
1) f(x) =sin(x)
| | √3 | |
y= |
| ta prosta przecina wykres w dwóch punktach− patrzymy tylko na przedział |
| | 2 | |
<0,2π>
| | √3 | |
Buduję serię rozwiązań równania sinx= |
| : |
| | 2 | |
| | π | | π | |
x1= |
| +2kπ lub x2=π− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
Ponieważ mamy rozwiązać równanie :
| x | | π | | x | | 2π | |
| = |
| +2kπ lub |
| = |
| +2kπ /*2 |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 2π | | 4π | |
x= |
| +4kπ lub x= |
| +4kπ |
| | 3 | | 3 | |
===============================
f(x)=sin(x)
| | √3 | |
Buduję serię rozwiązań równania sinx=− |
| : |
| | 2 | |
| | π | | 2π | |
x3=π+ |
| +2kπ lub x4=π+ |
| +2kπ ⇔ |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | | 5π | | x | |
x3= |
| π+2kπ lub x4= |
| +2kπ podstawiam za x3, x4 wyrażenie |
| . |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
| x | | 4 | | x | | 5π | |
| = |
| π+2kπ lub |
| = |
| +2kπ /*2 |
| 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 8 | | 10π | |
x= |
| π+4kπ lub = |
| +4kπ |
| | 3 | | 3 | |
=============================
27 lip 20:21
tyu: dziękuję Mila za pomoc. Właśnie w podręczniku znalazłem wzór, który tu został zastosowany
x1= x0 + 2kπ x2=π− x0 + 2kπ
27 lip 22:16
27 lip 22:18
tyu: już przepisuję co obliczyłem
27 lip 22:23
tyu: | | π | | π | |
2x = |
| +2kπ v 2x = π− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
2x = |
| +2kπ v 2x = |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | π | | 5π | |
x = |
| +kπ v x = |
| +kπ |
| | 12 | | 12 | |
mam nadzieję, że dobrze to obliczyłem
27 lip 22:27
Mila:

Tak.
Teraz
27 lip 22:37
tyu: myślę nad tym jak obliczyć z definicji kąta skierowanego ten kąt alfa = 3x, bo dzisiaj się tego
uczyłem, ale myślę i nic nie mogę wymyślić
27 lip 22:54
Mila:
Przecież Ci to wytłumaczyłam 20:21 przykład (2)
27 lip 22:57
tyu: ja wiem na czym polega przykład 2, tylko ja się dzisiaj uczyłem jak za pomocą definicji kąta
skierowanego na okręgu jednostkowym obliczać wartość kątów.
Tylko, że na tym filmiku
https://www.youtube.com/watch?v=EppEc2gRHPI&list=PLUchO7GuOkaDZNaFJ_P748fT3VBRTaRd1&index=1
i na kolejnych są łatwe przykłady. Przez cały czas korzystałem ze wzorów redukcyjnych, ale one
czasami zawodzą (np cos(x)= 540
o), więc postanowiłem nauczyć się tego sposobu z tą definicją
kąta skierowanego
27 lip 23:06
tyu: dobra, liczę starym sposobem, bo szkoda czasu
27 lip 23:08
tyu: | | 7π | | 12 π | | π | |
3x= |
| +2kπ v 3x= |
| − |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 11 π | |
3x= |
| +2kπ v 3x= |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 2kπ | | 11π | | 2kπ | |
x= |
| + |
| x= |
| + |
| |
| | 18 | | 3 | | 18 | | 3 | |
27 lip 23:20
pigor: ..., albo np....

tak :
sin3x=−12 ⇔ 3x= −
π6+2kπ v 3x= π−(−
π6)+2kπ /:3 ⇔
⇔ x= −
π18+2k
π3 v x=
π3+
π18+2k
π3 ⇔
⇔ x= −
π18+12
π18+ 2k
π3 v x= 6
π18+
π18+2k
π3 ⇔
⇔
x= 1118π+2kπ3 v
x= 718π+2kπ3 , k∊C ⇔
⇔
x= 118π(11+12k) v
x= 118π(7+12k) , k∊C. ...
27 lip 23:22
Mila:
cos(540)=cos(540−360)=cos (180)=?
Kilka wartości naucz się na pamięc ( możesz wyprowadzić z trójkątów)
dla 30
o, 45
o, 60
o
Dla 0, 90,180, 270, 360 z definicji w układzie wsp, a także masz umieć narysować każdą z
funkcji tryg. i za każdym razem rysuj.
JUtro równania z cosinusem.
Dobranoc
27 lip 23:23
tyu: | | −√3 | |
w tym przykładzie nr 2 gdzie sinx = |
| zaczynam ustalać kąt, zaczynając od π, |
| | 2 | |
| | π | |
czyli dodaję od razu π do każdego rozwiązania  np x 3= π + |
| + 2kπ |
| | 3 | |
27 lip 23:27
tyu: czyli dobrze zrobiłem. Dzięki Mila oraz dzięki pigor za sprawdzenie. Dobranoc
27 lip 23:30