.
Piotr 10: Wyznacz granice:
| | √n2+6 − n | |
limn →∞ |
| |
| | √n2+2 − n | |
Mi wyszło 3, lecz w odpowiedzi jest 2.
Która odpowiedź jest poprawna ?
27 lip 15:51
27 lip 15:53
Piotr 10: Ok, dzięki

. Miałem problemy z wpisaniem tego do wolframa
27 lip 15:54
jakubs: Fajne zadanko, mi również wyszło 3
27 lip 16:07
Janek191:
| | √n2 + 6 − n | |
an = |
| = |
| | √n2 + 2 − n | |
| | n2 + 6 − n2 | | n2 + 2 − n2 | |
= |
| : |
| = |
| | √n2 + 6 + n | | √n2 + 2 + n | |
| | 6 | | √n2 + 2 + n | | √n2 + 6 + n | |
= |
| * |
| = 3* |
| = |
| | √n2 + 6 + n | | 2 | | √n2 + 2 + n | |
| | √1 + 6n2 + 1 | |
= 3* |
| |
| | √1 + 2n2 + 1 | |
więc
| | √1 + 0 + 1 | |
lim an = 3* |
| = 3 |
| | √1 + 0 + 1 | |
n→
∞
27 lip 17:11
Piotr 10: Janek191 nie musiałeś pisać rozwiązania, bo sam sobie poradziłem, tylko nie byłem pewien
wyniku
27 lip 21:14
Piotr 10: Witam, mam problem
Oblicz granicę:
| | π | |
limx → π2 ( x − |
| )*tgx |
| | 2 | |
| | π | | π | |
[ |
| − |
| * ∞ ] = [ 0*∞] symbol nieoznaczony |
| | 2 | | 2 | |
Trzeba tutaj zastosować wzór ctgx*tgx = 1 ?
2 sie 13:42
Kacper: | | 0 | |
Jak zamienisz w ten sposób, to masz granicę typu |
| |
| | 0 | |
Można potem z de'Hospitala robić, ale zapewne są inne metody
2 sie 13:47
Piotr 10: No właśnie nie znam tej metody

. Można inaczej ?
2 sie 13:48
2 sie 13:49
Kacper: mówiłem, że da się inaczej
2 sie 14:09
Mila:
| | tg(x) | |
1) limx→0 |
| =1 Możesz to łatwo wykazać. |
| | x | |
2 sie 18:42
Piotr 10: Dziękuję, o to mi chodziło

.
2 sie 20:19
Piotr 10: Oblicz granice:
| | x | |
cosx + 1 = cosx + cos0 = 2cos2 |
| |
| | 2 | |
| | | | √2 Icos(x/2)I | |
lim x → π+ |
| = lim x → π+ |
| |
| | sinx | | 2sin(x/2)*cos(x/2) | |
3 sie 17:48
Piotr 10: Hmmm...
Sugerając się odpowiedzią to po upuszczeniu WB powinien być minus, ale dlaczego
| | π | |
Przecież cos |
| = 0. Może o to chodzi, że jest to granica prawostronna ? |
| | 2 | |
3 sie 18:03
zombi: Granica prawostronna a od prawej strony jest ujemny ten twój cosinus.
3 sie 18:05
Piotr 10: Dobra, ok thx
3 sie 18:07
Mila:
| | π | | π | | π | |
|cos( |
| )|=−cos( |
| ) dla x∊( |
| ,π> |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
3 sie 18:10
Piotr 10: Już
Mila wiem

.
3 sie 18:14
Mila:
Wpisałam, gdy nie było wpisu zombi.
3 sie 18:22
3 sie 18:31
Damian: Z jakiego to zbioru zadanko ?
3 sie 20:52