równania trygonometryczne
ggg: Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć, rozpisać... coś... nie wiem jak to zrobić, szukałam już w
internecie podobnych, ale nic...
sin24x=1
27 lip 14:21
Trivial:
x
2 = 1 rozwiążesz?
(sinx)
2 = 1 rozwiążesz?
to i (sin(4x))
2 = 1 rozwiążesz!
27 lip 14:24
pigor: ...lub np. tak : z wzoru
cos2α= coś
2α−sin
2α masz
2sin2α= 1−cos2α, zatem
sin24x=1 ⇔ 2sin
24x= 2 ⇔ 1−cos8x= 2 ⇔
cos8x=−1 ⇔
⇔ 8x= π+2kπ, k∊C ⇔
x= 18π+14kπ ⇔
x= 18π(1+2k), k∊C.
27 lip 15:09
Saizou :
albo
sin
24x=sin
24x+cos
24x
cos
24x=0
cos4x=0
27 lip 15:36
pigor: ..., pięknie, lubię to i ...

szkoda, że na to nie wpadłem .
27 lip 15:43
ggg: BARDZO WAM DZIĘKUJĘ! ZAWSZE MOŻNA NA WAS LICZYĆ
27 lip 20:13