wspolrzedne z osia Y
MałaMi: funkcja ma wzor 4x4−43−9x2+x+2
a) sprawdz ktora z liczb ( −1, 0,5 , 1,2) jest miejscem zerowym
b) znajdz wspolrzedne z osia y
27 lip 11:39
5-latek:

Przede wszystkim uczymy sie pisac wzor funkcji
To nie jest wzor funkcji co napisalas
Wzor ma postac f(x) = .... lub y=...... lub g(x)=..... itd
wiec zapiszmy ten wzor w postaci f(x)= 4x
4−4x
3−9x
2+x+2
Zyeby obliczyc miejsca zerowe to nalezy rozwiazac rownanie 4x
4−4x
3−9x
2+x+2=0 (albo wstawias
te co masz x
sy i liczysz kiedy to =0
wspolrzedne punktu przeciecia z osia OY sa takie (0,y)
A to jest wykres tej funkcji
27 lip 11:54
wuwu:
a) Jeżeli x jest miejscem zerowym , to f(x)=0
sprawdzamy po kolei dla x= −1
f(−1) = 4+4−9−1+2=0 ⇒ x= −1 jest miejscem zerowym
f(0,5)=......
i.t.d. ......
b) POy(0,y) ⇒ y=f(0)=2 , P(0,2)
27 lip 23:33