macierz
zadanie: W R3, napisz macierz podobieństwa liniowego, dla którego E2 jest prostą y−z=x=0.
czyli dla wartosci wlasnej 2 przestrzen wlasna to prosta.
moge prosic o pomoc?
27 lip 11:05
zadanie: ?
27 lip 16:13
zadanie: jakies podpowiedzi?
27 lip 16:37
Janek191:
Popraw równanie prostej
27 lip 17:03
zadanie: dlaczego?cos jest zle?
tak bylo w poleceniu?
27 lip 17:31
Janek191:
Jest dwa razy =
27 lip 17:32
zadanie: dobrze
no bo y−z=0 i x=0
27 lip 17:56
zadanie: o co chodzilo?
27 lip 19:10
Metis: y−z=x=0 o ten zapis...
27 lip 19:50
zadanie: no tak
ale napisalem, ze y−z=0 i x=0
a tak nie moze byc ?
wtedy y−z=0 czyli y=z oraz x=0
x=0
y=z
z=z
niech z=v ; v∊R\{0}
wowczas rownanie parametryczne tej prostej to:
x=0
y=v
z=v
wektory nalezace do tej prostej sa postaci (0, a, a) gdzie a∊R\{0}
szukana macierz to macierz rozmiaru 3X3.
jedna z jej wartosci wlasnej to 2 dla ktorej wektor wlasny jest postaci (0, a, a) a przestrzen
wlasnato prosta.
dobrze?
27 lip 20:26
zadanie: moglbym prosic o sprawdzenie?
27 lip 21:05
zadanie: jakby wygladala macierz podobienstwa liniowego w R3? (ogolnie)
27 lip 21:46
zadanie:
nie wiem co dalej zrobic
moglbym poprosic o pomoc?
27 lip 22:25
zadanie: ?
28 lip 00:00
zadanie: ?
1 sie 00:15