Zadanie z indukcji matematycznej
zzzz: Zaczynam robić sobie zadanka z indukcji matematycznej i jest takie: Wzór na n−ty wyraz an =
a1*qn − 1 postępu geometrycznego. Mam wykazać prawdziwość tego wzoru za pomocą indukcji.
No i ja sobie robiłem tak:
1) n = 1 i wtedy: a1 = a1 * q1 − 1 = a1, bo jak rozumiem tutaj muszę udowodnić prawdziwość
tego wzoru. Sprawdziłem sobie dla a2, podzieliłem przez a1 i wyszło q (i jest to ciąg
geometryczny).
2) n = k, k >= 1 i zakładam sobie, że dla tego n = k wzór jest prawdziwy i robię: ak =
a1*qk−1
3) n = k + 1 i tutaj jak będzie dobrze to jest ok: ak+1 = a1*qk + 1 − 1 = a1 * qk
I potem robię tak, że sobie dzielę: (ak+1)/ak = (a1 * qk)/(a1 * qk−1) = qk − (k − 1)= q
Koniec, ale nie wiem czy ja coś tutaj zrobiłem i czy jest dobrze, a jak nie jest to czemu nie
jest i jak mam to zrobić?
27 lip 10:35
AS:
ak+1 = a1*qk−1+1 = a1*qk−1*q = ak*q c.n.d
27 lip 11:39
5-latek: Definicja :
Ciag liczbowy an nazywamy ciagiem geometrycznym wtw gdy istnieje taka liczba q ze dla
kazdego n gdy ciag jest nieskonczony, dla kazdego zas n<=k−1 gdy ciag jest skonczony, k
wyrazowy (k>=3 ) jest spelniony warunek an+1= an*q
Wzor na n−ty wyraz ciagu geometrycznego
an=a1*qn−1 dla kazdego n>=2 gdy ciag an jest nieskonczony ,dla kazdego zasn>=2 i n<=k
gdy ciag ten jest k wyrazowy
Dowod :
Dla n=2 wzor ten jest prawdziwy na mocy wzoru an+1= an*q
Przypuscmy ze wzor an=a1*qn−1 jest prawdziwy dla pewnej liczby naturalnej m>=2(m<=k−1 gdy
ciag jest k wyrazowy
Mamy wiec am+1=am*q= a1*qm−1*q= a1*q(m+1)−1) co konczy dowod
Wzor na wyraz an jest tez prawdziwy takze dla n=1 jezeli przyjmiemy z ew przypadku gdy q=0
symbol 00 oznacza 1
27 lip 11:43
zzzz: Okay, bardzo dziękuję!
27 lip 11:57
zzzz: Albo czekajcie! To co ja robiłem źle?
Bo jeżeli wzór dla np. n = 1 i n = 2 jest prawdziwy, a potem sobie założyłem, że dla n = k też
jest prawdziwy to czy obliczenie q ((ak + 1)/ak = (a1 * qk)/(a1 * qk − 1 = qk − (k − 1)
= q) nie jest wystarczającym dowodem? Bo ja tak rozumuję, że jak ak jest prawdziwe i wyszło q,
to teoretycznie ak+1 tez będzie prawdziwe. Bo to jest w sumie to samo co AS napisał.
27 lip 12:12