pochodna - co to jest
abbbbzc: czesc, umiem liczyc pochodne ale nie do końca rozumiem co to właściwie jest. Moglibyście mi
napisać taką najprostszą definicję, żebym był pewny?
26 lip 21:37
26 lip 21:39
asdf: lepiej Ty napisz jak rozumiesz pochodna, a zostaniesz nakierowany na wlasciwy tor.
26 lip 21:40
daras: to tangens kąta nachylenia stycznej do wykresu funkcji w danym punkcie
26 lip 21:45
daras: przynajmniej tak mówią matematycy
26 lip 21:45
abbbbzc: Rozumiem, że to prędkość z jaką rośnie wartość funkcji w danym argumencie
26 lip 21:45
abbbbzc: litości no ja bym wolał tak po ludzku mimo, że zdanie matematyków bardzo sobie cenię
26 lip 21:47
WueR:
Predkosc z jaka rosnie wartosc funkcji w danym argumencie? Tzn?
26 lip 21:51
abbbbzc: Qrcze a to jest źle czy myślę w dobrym kierunku?
26 lip 21:53
asdf: NAPISZ JAK TY TO ROZUMIESZ

rozpisz sie ile mozesz, bedzie latwiej poprawic bledy, tak ciezko?
26 lip 21:54
daras: mówiąc "po ludzku" : szybkość zmian funkcji w....
poczytaj sobie interpretację fizyczną
26 lip 21:56
abbbbzc: AAA PRZEPRASZAM

ja tego nie rozumiem
Ale OK, mamy wykres zależności drogi od czasu i pochodna to predkosc z jaka obiekt się porusza
akukurat w danym punkcie?
26 lip 21:57
daras: nie w danym punkcie, tylko w danej chwili
bo argumentem jest czas, czyli inaczej droga jest funkcją czasu
26 lip 22:03
abbbbzc: OK, czyli prędkość w danym argumencie, tak?
26 lip 22:04
daras: myli ci się chyba pojęcie wykresu drogi jako funkcji z torem ruchu
26 lip 22:05
daras: Ex. masz zależność drogi od czasu w pewnym ruchu:
\
s(t) = 3t
2 + 2t − 5
jak policzysz z tego pochodną, to otrzymasz wzór na szybkość w tym ruchu
| | ds | |
szybkość v(t) = |
| = 6t +2 |
| | dt | |
dla wszystkich argumentów−t
a jak podstawisz konkretną chwilę czasu (argument), to sie dowiesz jaka była szybkość np. w
piątej sekundzie
26 lip 22:09
daras: v(t = 5) = 32
26 lip 22:10
abbbbzc: x − czas, y − droga, pochodna − prędkość np. samochodu w danym x
26 lip 22:10
daras: jednostki pominąłem
26 lip 22:10
26 lip 22:12
abbbbzc: OK, może źle to odbieram ale w takim razie wydaje mi się, że jest tak jak mi się wydawało na
początku
26 lip 22:14
abbbbzc: czyli, że to prędkość w danym x
26 lip 22:15
26 lip 22:19
jakubs: Jeszcze kilka odcinków i mnie również to czeka, aż się boję co to będzie
26 lip 22:24
asdf: przyklad:
jedziesz z Warszawy do Bydgoszczy, np. w 4 godziny (nie wiem, to jest zwykle przypuszczenie).
Niech odleglosc miedzy tymi miastami to 400 km. Pokonujac ta droge w 4 godziny wychodzi:
400km/4h, czyli 100km/h
dx, czyli delta, czyli roznica to 1h.
Teraz interesuje Cie, np. jaki odcinek pokonales w pierwszych 30 minutach. Patrzysz na
"historie" i widzisz, ze wyszlo Ci: 30 km (np. bo byl korek..) w tym przypadku:
30km/30min = 30km/0,5h = 60km/h
teraz jeszcze bardziej zmniejszajac interesujaca Cie roznice mozesz dowiedziec sie ile
aktualnie, w danej sekundzie pokonales metrow, przypuscmy, ze w 40 000 sekundzie Twojej drogi
jechales z predkoscia: 68 km/h, a, np. 40 minut pozniej ( w sekundzie 40 000 + 40*60 = ...):
31km/h.
Jak widac im mniejszy przedzial tym masz lepszy konkret. A teraz usiadz do linku, ktory ludzie
Ci wyslali i dowiesz sie czym jest pochodna.
26 lip 22:25
daras:

Jak nie pojmie, że ta jego szybkość to tg(kąta nachylenia) stycznej do wykresu funkcji (drogi
czy x −obojętne) w DANYM punkcie (iksie, chwili czasu itp.) to nikt mu tego już nie wyjaśni.
Na rysunku masz jakąś funkcję
czarna krzywa i zaznaczone 3 styczne do wykresu:
mała szybkość ,
duża szybkość i
zerowa szybkość
a szybkość może być czego chcesz − rośnięcia funkji y=f(x) lub szybkość zmiany drogi (jeżeli
y=>S(t) lub szybkość narastania natężenia prądu w obwodzie (jeśli y=>I(t) itd.
28 lip 08:32