| tg 2x | ||
a) | ||
| x2 |
| cos 5x − cos 3x | ||
b) | ||
| x2 |
| sin x − sin 3x | ||
c) | ||
| sin x |
| cos x − cos a | ||
d) | ||
| x−a |
| cosx − cosa |
| |||||||||||||||||
= | = | |||||||||||||||||
| x−a |
|
| x+a |
| ||||||||||||
−sin | • | . | |||||||||||
| 2 |
|
| tg2x | tg2x | 2x | ||||
a) limx→0 | = limx→0 | * | = | |||
| x2 | 2x | x2 |
| tg2x | 2 | 2 | ||||
= limx→0 | * | = 1* | = 1*∞= ∞ . .. ![]() | |||
| 2x | x | 0 |
| cos5x−cos3x | ||
b) limx→0 | = | |
| x2 |
| 2sin12(5x+3x) sin12(3x−5x) | 2sinu4x sinu(−x) | |||
= limx→0 | =limx→0 | = | ||
| x2 | x2 |
| sinu4x | sinx | |||
= limx→0 2* | *4*(− | )= 2*1*4*(−1)= −8. ... ![]() | ||
| 4x | x |
| sinx−sin3x | 2sin12(x−3x) cos12(x+3x) | |||
c) limx→0 | = limx→0 | = | ||
| sinx | sinx |
| 2sin(−x) cos2x | −2sinx cos2x | |||
= limx→0 | =limx→0 | = | ||
| sinx | sinx |
| tg x − sin x | sinx − sinx*cosx | ||
= | = U{2sinx − | ||
| sin3 x | cosx*sinx*sin2 x |
| 2sinx | 2sin 2x | 2sin2x | ||||||||||
= U{ | − | }{ | − | ||||||||||
| x | 2x | 2x |
| sinx | 1 | |||
*sinx} = | −− (x→0) −−> 1 | |||
| x | 1− sin x |
| 0 | ||
znaczy na koncu jest | = 0 ? | |
| 2−sin x |
| tgx−sinx | 0 | sinx−sinxcosx | ||||
limx→0 | = | = limx→0 | = | |||
| sin3x | 0 | sin3x cosx |
| 1−cosx | 1−cosx | |||
= limx→0 | = limx→0 | = | ||
| sin2x cosx | (1−cos2x) cosx |
| 1 | 1 | |||
= limx→0 | = | = 12. ... ![]() | ||
| (1+cosx) cosx | (1+1)*1 |
ale super, dzieki !