matematykaszkolna.pl
nietypowy temat dot. laptopa Krysztal: Witam, z racji tego że na forum przebywa wiele osób znających się na informatyce chciałem zapytać który wg was laptop bd lepszy dla przyszłego studenta Automatyki i Robotyki. http://www.x-kom.pl/p/189839-notebook-laptop-17-3-lenovo-z710-i7-4700mq-8gb-1000-dvd-rw-gt745m-fhd.html?gclid=CKDzn4nq4L8CFaYIwwodrnUAXg http://m.ceneo.pl/27347622
26 lip 13:00
jakubs: Z tych dwóch brałbym Della, tylko weź z gwarancją NDB. Miałem CAR w moim Dellu i laptopa zabierali kilka razy do serwisu, więcej wydali na transport, niż na naprawę podzespołu, którego i tak nie wymienili. Zwlekali aż się gwarancja skończyła emotka
26 lip 13:27
Krysztal: Tez bardziej preferuję Della bo mimo wszystko ma już od razu więcej ramu, matową matrycę i wydaję mi się lepiej wykonany. Lenowo ma za to lepszy procek i właśnie dlatego się zastanawiam, bo lapek ma wytrzymać całe studia a wiadomo jak Autocad wykorzystuję komputer.
26 lip 13:51
:): Nie lepiej > http://www.x-kom.pl/p/153787-notebook-laptop-17-3-acer-v3-772g-i7-4702mq-8gb-1000-dvd-rw-gt750m.html W cenie pozostałych. Karta graficzna 4GB , i7. Sprawdzony producent. Laptop dedykowany dla graczy i grafików. Jedyny problem to tak jak w przypadku twojego Lenovo− brak systemu. + matematyka.pisz.pl ≠ forum komputerowe.
26 lip 14:22
Krysztal: No wiem że nie jest forum kompueterowe, ale mimo wszystko wiele osób zna się tutaj na informatyce więc zapytałem. Mam jeszcze pytanie co do Della o którym wspomniałem − czy myślicie że procek 2−rdzeniowy da radę?
26 lip 14:40
:): A nie lepsze rozw byłby zakup tego którego ja Ci polecam ? Radę raczej da. Ale chodzi jeszcze o szybkość operacji.
26 lip 14:54
Krysztal: Niestety zależy mi na rozdzielczości full hd, a v3 ma słabsza.
26 lip 15:53
:): W laptopach tego nie odczujesz . V3 ma HD+ i świetna matrycę . A jego sama grafika mówi sama za siebie .
26 lip 16:59
asdf: a co to? chcesz filmy ogladac czy w autocadzie dzialac w koncu? Autocad ma wedlug mnie duze, jak nie bardzo duze wymagania i tu mozna sie troche zdziwic jak sie kupi, np. 1 rdzeniowy komp − a taki moze nie wystarczyc emotka ponizej 4 GB ram to ja bym nie schodzil jesli chodzi o CADowe sprawy
26 lip 17:00
polak: Czemu nie zapytasz o takie rzeczy na forum informatyki sprzętu AGH tylko na forum matematycznym ? To nie samosia !
26 lip 17:00
kiki: Lenovo Z510 i7 Lenovo G510
26 lip 17:18
jakubs: Kurdę, ja na 2 semestrze będę miał autocada, a mam intela i5 2410M. Może być kiepsko
26 lip 17:23
daras: Kupiłem kiedyś w AGroDomie laptopa za 980 zł służy mi do dziś bez zadnego systemu, bez gwarancji i bez naprawemotka
26 lip 17:35
Metis: Nie wiem jak pytający ale ja nie mam zaufania ani do Lenovo ani do Dell. Moze dlatego że produkują sprzety na ogromną skale − co odkłada sie na jakości... Takie moje zdanie emotka Brałbym Acera emotka Sam mam podobny model , bezproblemowy sprzęt
26 lip 17:46
Krysztal: Asdf właśnie dlatego chce mieć rozdzielczość 1920x1080 a nie słabszą, bo z tego co Czytałem jest ona optymalna dla cada, co do lapka to propozycje z mojego 1 posta maja odpowiednio 2 i 4 rdzeniowe intele i7, 16 i 8 gb ramu. Myślisz że 2 rdzeniowy procek da radę na moich studiach. Sr za zaśmiecanie forum matematycznego, ale z racji wakacji pozwoliłem sb na taki krok.
26 lip 23:31
Metis: Poradzi sobie emotka Na RAM nie patrz − ten mozesz potem dokupić.
27 lip 00:18
jakubs: Żeby dorzucić RAM, to trzeba dostać się do wnętrza laptopa, co może skutkować utratą gwarancji, więc ja bym brał od nowości z większą ilością RAMu.
27 lip 00:25
Metis: Pierwsze słysze jakubs że gwarancje można stracić emotka Wymieniałem wiele razy , dostęp do wnetrza nie jest utrudniony − producenci specjalnie umożliwiaja łatwa wymianę RAMu instalując specjalne otwory emotka
27 lip 00:27
Metis: Poza tym większość laptopów trafiających do salonów ma odpowiednio 8 GB . To sprzedawca dokłada Ci dodatkowa ilość emotka Dlatego w sklepach internetowych masz na przykład 4 warianty tego samego modelu . Do tego dochodzi fakt że kupując laptopa masz wolny przynajmniej jeden wolny slot na dołożenie pamięci emotka
27 lip 00:31
jakubs: Mam jeszcze gdzieś w szafie starego Benq. W nim zaklejona została jedna śrubka plombą, akurat jedna z kilku potrzebnych do odkręcenia klapki aby dostać się do pamięci. W obecnym laptopie(Dell) mam podobnie. Nie dam ręki uciąć, że to może spowodować utratę gwarancji, ale gdyby padły pamięci to pewnie serwis może coś mówić, że się tam grzebało itd.
27 lip 00:35
Metis: Dokładnie, to zależy też od serwisu. Jak będą chcieli to doczepią się do wszystkiego.
27 lip 00:39
Krysztal: Rozmawiałem w sklepie wcześniej i mówił że można dokładać spokojnie i bd obowiązywać gwarancja. To prawda że można dokupić ram ale 8 gb więcej to jednak ponad 250 oszczędności emotka
27 lip 00:47
Metis: Podjales już decyzje ?
27 lip 00:50
asdf: bedziesz miec cada i co z tego ? uczelnia ma zapewnic oprogramowanie, u nich bedziesz to robic, a jak nie to pewnie przez RDP − tu tez sie da polaczyc i rysowac. NIE SRAJCIE SIE TAK TYMI STUDIAMI LUDZIE
27 lip 01:10
jakubs: To, że ktoś pyta musi oznaczać, że sra się(cokolwiek to znaczy) ? asdf wydaje mi się, że już przesadzasz. Studia to nie szkoła, nowy etap w życiu, a nie kolejny rok szkolny, sam dobrze wiesz. Studentów sporo to i pytań wiele.
27 lip 01:16
asdf: nie przesadzam, pojdziesz na studia to sie przekonasz, ze to nie jest takie straszne.
27 lip 01:59
5-latek: asdf ma racje Jesli kolega teraz chce kupic laptopa to znaczy ze bedzie stac go kupic w pazdzierniku kiedy sie wszystkiego dowie na uczelni . Co niektorzy z Was juz ucza sie zamiast odpoczywac . A skad wiecie ze akuratnie te ksiazki beda obowiazywac ? Kazdy wykladowca ma swoje metody i swoje ksiazki . A co kiedy akuratnie te ksiazki nie beda polecane ?
27 lip 07:56
jakubs: 5−latku książki tu mają małe znaczenie, jeżeli będzie analiza, to czy ktoś się nauczy granic czy tam pochodnych z np. Krysickiego, a wykładowca poda inną literaturę, to będzie jakaś różnica ? Dalej będzie umiał. Jeżeli ktoś chce się uczyć, a nie odpoczywać, to niech tak robi. Każdy ma swoje życie i wybiera co mu odpowiada.
27 lip 12:53
daras: emotka u nas w spisie lektur obowiazkowy był Górniewicz a ja się uczyłem z Liaszki i Fichtenholza dobrz jest też chodzić na konsultacje u ćwiczeniowcó o ile jeszcze takie isnieją emotka
27 lip 13:05
5-latek: jakubs Moze i nie bedzie roznicy ale jesli sie nuczysz jakiejs metody to potem trudno sie przestawic na inna . pamietasz dyskusje o granicach gdzie ja mowilem ze nalezy najpierw pokazac ze jest symbol nieoznaczony a potem stosowac inne metody do obliczenia granic ? . ja sie wlasnie tak uczylem . Wypoczynek czy nauka ? Pewnie ze wybor nalezy do kazdego z osobna . Ale z drugiej strony TY masz isc wypoczety na studia , bo potem bedzie trudno o wypoczynek zwlaszca na 1 polroczu . Wiem cos o tym Ale jak to mowia Twoj cyrk .twoje malpyemotka
27 lip 13:23
jakubs: daras konsultacje dalej istnieją, a przynajmniej pracownicy mają na swoich stronach www informacje na ten temat. 5−latek Myślisz, że jak będę rozwiązywał poprawnie zadania inną metodą niż mi pokaże ktoś na uczelni, będzie to źle odebrane ? Wypocząć rozumiem, ale 4 miesiące, jeszcze jak ktoś nie ma planów na wyjazdy to można oszaleć emotka
27 lip 13:28
5-latek: Powinenes sie teraz cieszyc ze masz tak duzo wypoczynku . Po studiach bedzie go o wiele mniej (do miesiaca ) i to jak CI pozwoli szef tyle miec emotka Wiec korzystaj poki mozesz
27 lip 13:34
Hajtowy: 5−latku ja mam wakacje i się bawie Może nie do końca odpoczywam, bo z nudów bym zdechł ale coś trzeba robić emotka najpierw zarobić a pozniej sie bawić
27 lip 13:36
5-latek: Wybacz ze tak sie rozpisuje emotka
27 lip 13:37
jakubs: Korzystam, korzystam emotka Teraz troszkę jeszcze popracuję, a we wrześniu 2 obozy integracyjne
27 lip 13:37
Hajtowy: jakubs zazdroszczę, bo też bym chciał taki wyjazd emotka Niestety tylko na pieszą pielgrzymkę do Częstochowy idę i tyle moich "wycieczek" na wakacjachemotka
27 lip 13:42
5-latek: Witam maturzystow emotka Poniewaz pochodze ze wsi wiec w wakacje takze pracowalem chodzac do szkoly sredniej , przy zbiorce slomy z pola , przy dmuchawie do zboza i siana i innych pracach w zakladzie gdzie pracowalem Poniewaz chodzilem do szkloy rolniczej wiec tez mielismy praktyki w gospodarstwie szkolnym tak ze mi w wakacje akuratnie sie nie nudzilo . Po skonczeniu technikum poszedlem do pracy (w lipcu) wiec mialem malo odpoczynku
27 lip 13:45
Soul Monster: Odradzam lenovo. Z doświadczenia wiem że wyglądają ładnie i tylko tyle emotka Po kilku miesiącach intensywnego używania, klawiatura przypominała Warszawę po wojnie. Materiały z poprzedniej epoki, nie mówiąc nic o serwisie. Zdecydowanie odradzam. Polecę asusy i Acery.
27 lip 14:00
Vizer: Dokładnie tak jak pisze jakubs nie ma znaczenia jaka literatura będzie na wybranych studiach, przyswajając najpopularniejsze pozycje nie straci się nic a zyska na pewno wiele i będzie łatwiej wejść w rytm. Osobiście ogarnąłem przed studiami tylko o co ogólnie chodzi w rachunku różniczkowym i całkowym i wszystko dało się na bieżąco w trakcie semestru ogarnąć. Tak samo z innymi przedmiotami, wszak informacja i wiedza jest jedna, a różne są tylko metody jej wprowadzenia (czyt. co inna książka to inaczej jest to samo przedstawione).
27 lip 14:28
Vizer: WTF Trivial ?
27 lip 14:29
Trivial: Vizer, mad moderating skillz.
27 lip 14:30
Jakub: Nie lepiej zamiast laptopa kupić stacjonarny? Duży zewnętrzny monitor, wygodną klawiaturę i myszkę. W stacjonarce też łatwiej coś dodać lub wymienić. Przy takim sprzęcie to chyba zdrowsze i wygodniejsze spędzać długie godziny przy projektach. Tak tylko mnie dziwi popularność laptopów. W marketach z elektroniką to już prawie się stacjonarnych nie sprzedaje tylko przenośne.
27 lip 14:57
Metis: Stacjonarki na wykład nie zabierzesz emotka Laptop to wygoda przenoszenia, pracy. A i w lepszych laptopach wymiana osprzętu nie jest juz tak utrudniona . W moim np. procesor nie jest przyspawany do płyty głównej − łatwa wymiana jak za kilka lat sie zestarzeje. RAM wymienisz, dysk też emotka Co wiecej potrzeba ?
27 lip 15:01
jakubs: Sam wolałbym stacjonarkę, ale mam laptopa. Kilka lat się pomęczę, ale jak będę już pracował to złożę sobie jakieś "pudło" emotka
27 lip 15:14
Trivial: Sam używam laptopa, ale do pracy lepsza jest stacjonarka − można złożyć bardzo wydajny sprzęt za niewielkie pieniądze.
27 lip 15:16
Metis: Pewnie macie racje emotka Ze stacjonarką nigdy nie miałem do czynienia emotka
27 lip 15:18
jakubs: Metis wygodniejsza, no i jak Trivial napisał, że za małą kwotę można złożyć porządny zestaw.
27 lip 15:21
Metis: Do tego dochodzi frajda ze składania
27 lip 15:29
Metis: jakubs zobacz na post Acer Polska na Facebooku z dnia 23 lipca emotka Link : https://www.facebook.com/acer.polska/photos/a.119224178138199.16807.119196561474294/774234102637200/?type=1
27 lip 16:55
Krysztal: Dzięki wszystkim za rady. Po namyśle wybrałem Della z 1 linku. Mam nadzieję że bd się dobrze sprawował. Co do stacjonarek zgadzam się ze do pracy są znacznie lepsze jednak wydaje mi się że mobilność sprzętu jest kluczowa. Pozdrawiam emotka
27 lip 17:07
Metis: Niech Ci służy emotka
27 lip 17:10
jakubs: O widzisz Metis emotka W moim Dellu, żeby dokopać się do dysku, to trzeba rozkręcić całego laptopa, a w starym wystarczyło odkręcić 2 śrubki
27 lip 18:20
Metis: W starych pamiętam ze cała tylna pokrywa była podzielona na cześci emotka W tym jedna klapka była własnie od dysku. Lepiej niż teraz − tylna klapa jest jednolita emotka
27 lip 18:31