Wzór funkcji
Kasia: Funkcja g każdej liczbie x ∊ <−5,6> przyporządkowuje największą liczbę całkowitą n taką, że 3n
jest większa od x.
Jak można zapisać wzór takiej funkcji?
26 lip 11:32
Kacper: na pewno największą?
26 lip 11:37
Hajtowy:
Technik napisał ... :
Funkcja g każdej liczbie x∊<−5,6> przyporządkowuje najmniejszą liczbę całkowitą n taką, że 3n
jest większa od x
a) podaj wartość funkcji g dla argumentów 0,−5, √2
b) Podaj miejsca zerowe funkcji g
c) Podaj zbiór wartości
a)
g(0)=1
g(−5)=−1
g(√2)=1
b)
MZ=(−3,0) (−2,0) (−1,0)
c)
najmniejsze x= −5 i f(−5) = −1
największe x=6 i f(6) = 3
ZW = {−1; 0; 1; 2; 3}
Wykres:
https://matematykaszkolna.pl/forum/rysunek85236.png
Tak chyba brzmi zadanie z tego co znalazłem.
26 lip 12:31
Kasia: Przepraszam − mój błąd. Odświeżam pytanie: czy da się jakoś zapisać sensownie wzór takiej
funkcji?
26 lip 14:53
Kasia: I jak dojść do rozwiązania?
26 lip 14:55
bezendu:
Logicznie myśleć ?
26 lip 15:07