Janek191:

S = (1; 1)
Prosta o równaniu y = x jest osią symetrii danej hiperboli
Znajdujemy punkty wspólne prostej z hiperbolą :
x
2 = 4
x = − 2 lub x = 2
y = − 2 lub y = 2
A = ( − 2; 2) B = ( 2 ; 2)
Obliczamy odległości punktu S od punktów A i B :
I AS I =
√ ( 1 − (−2))2 + ( 1 − (−2)2 = 3
√2
I BS I =
√ ( 1 − 2)2 + ( 1 − 2)2 =
√2
1) r <
√2 − brak punktów wspólnych okręgu z hiperbolą
2) r =
√2 − jeden punkt wspólny − B
3)
√2 < r < 3
√2 − dwa punkty wspólne
4) r = 3
√2 − trzy punkty wspólne
5) r > 3
√2 − cztery punkty wspólne