zadanie liczby zespolone
ja123: Proszę o pomoc w rozwiązaniu (określić geometrycznie zbiór punktów z spełniających warunek) :
arg (z−1) / (z+1) = π/3
24 lip 17:32
ja123: z1 = z − 1
z2 = z + 1
Wiem, że arg (z1 / z2 ) = arg(z1) − arg(z2) + 2kπ, gdzie k = 1 v k=0.
Czyli arg(z − 1) − arg(z + 1) + 2kπ = π/3.
Dalej nie wiem bo próbując liczyć argumenty, czyli kąty obu liczb zespolonych wychodzą raczej
niezbyt przyjemne rzeczy typu cosα = x / |z| = (x − 1) / √x2 − 2x + 1 +y2 , gdzie cosα to
cos argumentu liczby z1 = z − 1.
Proszę o pomoc.
24 lip 20:13
pigor: ..., a może tak : jeśli z=x+yi, to
| | z−1 | |
φ= arg |
| = φ1−φ2= arg(z−1)−arg(z+1)= arg(x−1+yi)− arg(x+1+yi), |
| | z+1 | |
| | tgφ1−tgφ2 | |
i łatwiej będzie mi liczyć tg(φ1−φ2)= |
| = |
| | 1+tgφ1*tgφ2 | |
| | | | y(x+1)−y(x−1) | |
= |
| = |
| = |
| | | | (x−1)(x+1)+y2 | |
| | yx+y−yx+y | | 2y | | 2y | |
= |
| = |
| , zatem |
| = √3 |
| | x2−1+y2 | | x2+y2−1 | | x2+y2−1 | |
czyli 2y=
√3(x
2+y
2−1) ⇔
√3x2+√3y2−2y−1=0 − szukane
równanie krzywej (x,y), ale jak ją nazwać narysować

...

.
24 lip 21:09
Piotr 10: Mam taki sam problem z tym zadaniem i mam odpowiedź
| | √3 | | 4 | |
ODP: x2 + (y − |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 3 | |
24 lip 22:56
24 lip 22:56
24 lip 23:00
ICSP: Oczywiście trzeba poprawić chochlika u
pigora, ale to chyba nie problem
24 lip 23:02
24 lip 23:26
pigor: ..., kurcze no tak ; chochlika nie ma za to jest. moja ...

pomroczność jasna, a więc w przedostatniej linijce od miejsca:
2y=
√3(x
2+y
2−1) /:
√3 ⇔
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
⇔ x2+y2−1= |
| y ⇔ x2+y2−2y |
| + |
| =1+ |
| ⇔ |
| | √3 | | √3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 1 | | 2 | |
⇔ x2+(y− |
| )2= |
| − okrąg o środku S=(0, |
| ) i r= |
| . ..  |
| | √3 | | 3 | | √3 | | √3 | |
25 lip 00:00