funkcja liniowa
Łukasz: Naszkicuj wykres funkcji liniowej. Sprawdź, bym punkt A,B,C należą do jej wykresu:
a) y=2x−4 A(3,2) B(4,4) C(5,5)
b) y=1/4x−3 A(−4,−4) B(4,1) C(1,4)
2. Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt P i równoleglej do prostej o podanym
równaniu: a) −3x+5 P(−2,2)
B) y=1/2x+1 P(−1,−3)
24 lip 16:10
sushi_ gg6397228:
teoria przeczytana?
24 lip 16:20
J:
Zad 1. a) A − należy,B − należy, C − nie należy
| | 1 | | 1 | |
b) ... to jest: y = |
| x − 3 , czy: y = |
| − 3 |
| | 4 | | 4x | |
Zad 2.
a) y = −3(x +2) + 2 ⇔ y = −3x − 4
b) ... to samo pytanie
24 lip 16:24
Łukasz: pierwszy przykład..
Ja prosiłem o rozwiązanie a nie o odpowiedź..
24 lip 16:30
5-latek: Prosil o rozwiazanie . Dobre .
A do ksiazki to nie laskaw zajrzec gdzie takie przyklady masz rozwiazane.
24 lip 17:29
25 lip 01:18
5-latek:
Gustlik prosta metoda
Narysowac wykres funkcji y=2x−4 i sprawdzic czy dane punkty naleza do wykresu . Przeciez to
nic trudnego
No chyba ze ucznia przerasta narysowanie wykresu funkcji liniowej
27 lip 09:57
Gustlik: 5−latku, ja miałem to samo na myśli, tylko chciałem pokazać geometryczną metodę rysowania
wykresu funkcji liniowej, za pomocą "schodków". Dlatego dałem linka.
29 lip 23:09
5-latek: Witam Gustlik
Moze Lukasz spojrzy na ten link bo jest ciekawie opisane .
29 lip 23:13