jak narysować tę funkcję?
ja123: Witam. Proszę o pomoc: jak narysować y2 = 1 − 2x ?
Dodam, że problem pojawił się przy rozwiązywaniu zadania z algebry: Określ geometrycznie zbiór
punktów z spełniających warunek |z| + Re z < 1.
24 lip 15:02
sushi_ gg6397228:
jak umiesz narysować parabolę, to bedzie podobnie −−> ramiona w prawo/lewo obrócone
pokaż jak liczysz tą nierówność
24 lip 15:07
ja123: Mogę prosić o jakiś link, gdzie wytłumaczona jest funkcja tego typu? Chyba, że to tak proste,
że już to zrozumiałem, a jeszcze o tym nie wiem!
Przychodzi mi do głowy : (y−1)(y+1)=2x czyli bardzo analogicznie jak przy funkcji kwadratowej,
tylko teraz kiedy "brzuszek" w prawo a kiedy w lewo? I jak tę 2 przy x uwzględnić?
Nierówność liczę tak: √x2 + y2 + x < 1
√x2 + y2 < 1 − x / ()2
x2 + y2 < 1 − 2x + x2
y2 < 1 − 2x
24 lip 16:14
sushi_ gg6397228:
jak masz y=ax2+c −−> to rysujesz parabole
a jak masz x= ay2+c to masz parabole obkrecona o 90 stopni
24 lip 16:19
sushi_ gg6397228:
a gdzie dziedzina? aby podnieśc obustronnie do kwadratu trzeba ..
24 lip 16:19
pigor: ... , jeśli z=x+iy, to
|z|+Rez<1 ⇒ √x2+y2+x<1 ⇔ √x2+y2<1−x /2 i 1−x ≥0 ⇔
⇔ x2+y2< 1−2x+x2 i x≤ 1 ⇔ y2< 1−2x i 1−2x ≥0 i x≤ 1 ⇔
⇔ |y|< √1−2x i 2x≤ 1 i x≤ 1 ⇔
⇔ − √1−2x< y< √1−2x i x≤ 12 taki zbiór (x,y) masz narysować;
24 lip 16:31
ja123: Racja, nie mogę pomnożyć przez coś mniejszego od 0.
Czyli D: x ≤ 1
Tam na górze się pomyliłem: miało być (y−1)(y+1)=−2x
Dziękuję za pomoc!
24 lip 16:35
ja123: Pigor, y2< 1−2x i 1−2x ≥0 wg Ciebie x ≤ 1/2 ale rozważając przypadek, że 1−2x = 0 to
wtedy y2 < 1 − 2x nie jest spełnione, bo żadna liczba do kwadratu nie jest mniejsza od 0.
Czyli x< 1/2.
To niby łatwo narysować np. y> − √1−2x "z takiej formy" wyrażenia?
24 lip 16:56
pigor: ..., no tak; przepraszam, zagalopowałem się z tym x=12.
24 lip 18:02
Mila:

y
2=1−2x
wyznaczamy x
y
2−1=−2x
| | −y2 | | 1 | |
x= |
| + |
| parabola symetryczna względem osi OX |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
(y,x)=(0, |
| ) wsp. wierzchołka |
| | 2 | |
(1,0)
(−1,0)
Łatwiej rysować z dwóch części;
y=
√1−2x
y=−p{1−2x)
y
2<1−2x punkty poniżej paraboli ( w kierunku (−
∞) )
24 lip 19:19
Kacper: Ja wolę odwrócić kartkę i rysować parabolę taką jaką uczyli w szkole
24 lip 19:36
Mila:
Ja też odwracam kartkę.
x=...
24 lip 22:14