| 2+4+8+16+...+2n | ||
limn−>∞ | ||
| 10+16+22+...+(6n−2) |
| |||||||||||
limn−>∞ | problem z licznikiem | ||||||||||
|
| 1−2n | 2n−1 | |||
... | = | = 2n−1 →∞ bo jak widzę mamy do czynienia z ciągiem | ||
| 1−2 | 2−1 |
| 1−2n | 2n−1 | |||
pigor | ≠ | ? | ||
| 1−2 | 2−1 |
| 1 | ||
sorki ... myślałem o 1 − ( | )n ![]() | |
| 2 |
| 1−2n | −(2n−1) | 2n−1 | |||
= | = | ||||
| 1−2 | −(2−1) | 2−1 |
dzieki wam, @pigor
zwracam honor
| 1−2n | −(2n−1) | ||
= | = ...? | ||
| 1−2 | −(2−1) |
no nie
nie widzisz, że ktoś , lub ... sam wpuszczasz się w maliny.
za łatwo uwierzyłeś w to : 1−2n → 1 ; a nieprawda, bo gdyby to była granica funkcji
zmiennej n, a n→∞ to musiałbym rozpatrzyć granice jednostronne n→±∞, wtedy
faktycznie przy n→ −∞ różnica 1−2n → 1−0 = 1; a tak , tu nie jest
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 1−2n | −(2n−1) | 2n−1 | ||||
a co do | = | = | i nie pisz bzdur. | |||
| 1−2 | −(2−1) | 2−1 |