proszę o pomoc
karola: bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu: 5x−3x−2−1=x−2x−1. Określiłam dziedzinę i
pomnożyłam wszystko przez mianownik i otrzymałam to: (x−1)(5x−3)−1(x−2)(x−1)=(x−2)2 i nie
wiem jak to dalej zrobić.
24 lip 11:17
J: Sprowadź lewą stronę równania do wspólnego mianownika (x−2) , potem wymnóz "na krzyż" i
dostaniesz równanie kwadratowe ..
24 lip 11:21
karola: drogi J czy mógłbyś mi to rozpisać i wyjaśnić krok po kroku?
24 lip 13:00
Bogdan:
Początek: x≠2 i x≠1
| 5x−3 | | x−2 | |
| − 1 = |
| /*(x−2)(x−1) ⇒ (5x − 3)(x − 1) − (x − 2)(x − 1) = (x − 2)2 |
| x−2 | | x−1 | |
itd.
24 lip 13:10
Bogdan:
a dalej: 5x2 − 5x − 3x + 3 − x2 + x + 2x − 2 = ...... dokończ
24 lip 13:11
J:
| | 5x−3 | | x−2 | | 5x−3−x+2 | | 4x−1 | |
L = |
| − |
| = |
| = |
| , |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
| | 4x−1 | | x−2 | |
czyli mamy: |
| = |
| ⇔ (4x−1)(x−1) = (x−2)2 ... teraz wykonaj |
| | x−2 | | x−1 | |
działania,przenieś wszystko na lewą stronę , poredukuj i rozwiąż równanie kwadratowe
24 lip 13:14
karola: 5x2−5x−3x+3−x2+x+2x−2=x2+2x−2x−4
a po redukcji będzie: 3x2−5x+5=0 ,tak?
24 lip 13:42
J:
4x2 − 4x − x +1 = x2 −4x + 4 ⇔ 3x2 − x − 3 = 0
24 lip 13:49
karola: aaa to tak ma być, bardzo dziękuję za pomoc
24 lip 14:29