ukady rownan z parametrem
Dawid: Wyznacz wartości a i b, dla których podana obok układu równań para liczb jest rozwiazaniem tego
układu:
−2ax+by=6 (−23,−8)
ax−3y=1
1.Myślę że −23 to x a −8 to y
2. podstawiłem te liczby zeby obliczyc a i b :
−2a*(−23)+b*(−8)=6
a*(−23)−3y=1
3. licze wyznaczniki:
W= 368−184=184
Wb=138−46=92
Wa= −48+8=−40
| | 5 | | 1 | |
4. z moich obliczen a=− |
| ∧ b = |
| |
| | 23 | | 2 | |
Ale w odpowiedzi jest a=1 ∧ b=5 i czemu tak


Co zrobilem źle
24 lip 10:57
J: A czemu w pkt 2 ... nie podstawiłeś za y = − 8 ? ... i bez wyznaczników dostaniesz wynik...
24 lip 11:12
J:
46a − 8b = 6
−23a + 24 = 1 ⇔ a = 1 .... i podstaw do pierwszego równania.
24 lip 11:14
Dawid: | | 1 | | 1 | |
wedlug Ciebie to jest tak: 48−8b=6 ; −8b= |
| ; b= − |
| |
| | 8 | | 64 | |
24 lip 11:22
Dawid: po podstawieniu za a 1
24 lip 11:23
Dawid: uklady rownan z parametrem to raczej wyzncznikami − nie sadzisz?
24 lip 11:24
J: | | 40 | |
46*1 − 8b = 6 ⇔ −8b = 6 − 46 ⇔ −8b = −40 ⇔ 8b = 40 ⇔ b = |
| = 5 |
| | 8 | |
24 lip 11:25
J: Nie sądzę ... szukamy najprostszej metody.
24 lip 11:25
Dawid: ale ja głupi jestem .....
24 lip 11:26