Janek191:
Mamy :
2 jedynki
3 dwójki
x trójek
y czwórek
3 piątki
2 szóstki
więc 2 + 3 + x + y + 3 + 2 = 20 ⇒ 10 + x + y = 20 ⇒ x + y = 10
y = 10 − x
a)
Średnia arytmetyczna równa 3,5 , więc
| 2*1 + 3*2 + x*3 + y*4 + 3*5 + 2*6 | |
| = 3,5 / * 20 |
| 20 | |
2 + 6 + 3 x + 4 y + 15 + 12 = 70
35 + 3 x + 4 y = 70
3 x + 4 y = 35 i y = 10 − x
3x + 4*(10 − x) = 35
3 x + 40 − 4 x = 35
x = 5 y = 10 − 5 = 5
======================
b) Średnia arytmetyczna równa 3,25
Mamy y = 10 − x
| 3 x + 4 y + 35 | |
| = 3,25 / * 20 |
| 20 | |
3 x + 4 y + 35 = 65
3 x + 4 y = 30
3 x + 4*( 10 − x) = 30
3 x + 40 − 4 x = 30
− x = − 10
x = 10 y = 10 − 10 = 0
======================
c) Analogicznie