Ciekawe zadanka nie tylko dla maturzystów.
diana7: Widzę, że ostatnio na forum stało się modne wrzucanie zestawu zadań dla maturzystów, zatem
również wrzucę moim zdaniem ciekawe zadanka.
1. Rozwiąż w liczbach dodatnich układ równań:
a(b+2c)=a(2c+4a)
b(2c+3a)=b(2b+3c)
c(3a+4b)=c(4a+4b)
2. Odcinki AB i DC tej samej długości przecinają się w punkcie K, różnym od punktów A, B,
C, D. S i M są środkami odpowiednio AD i BC. Udowodnić, że SM tworzy równe kąty z odcinkami AB
i CD.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/df9f863a5211c3a6.html
3. Niech a i b będą liczbami dodatnimi. Udowodnić, że
| | a | | b | |
(1+ |
| )2015+(1+ |
| )2015≥ 22016. |
| | b | | a | |
4. Udowodnij, że wśród 10 osób istnieje czwórka osób, z których każde dwie się znają,
bądź trójka osób, z których żadne dwie się nie znają.
5. Dane są liczby naturalne a, b i n(zakładamy, że 0 nie jest naturalne), oraz liczba
pierwsza p>2, takie, że liczby a
n+b
n oraz a+b są podzielne przez p. Udowodnij, że jeżeli
liczba a nie jest podzielna przez p, to n jest liczbą nieparzystą.
6. Czy istnieją takie liczby
rzeczywiste, że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a1+ |
| )(a2+ |
| )...(a10+ |
| )= |
| | a1 | | a2 | | a10 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=(a1− |
| )(a2− |
| )...(a10+ |
| )? |
| | a1 | | a2 | | a10 | |
7. Dany jest czworokąt cykliczny ABCD, którego przekątne są prostopadłe. G, F, E leżą
odpowiednio na odcinkach CD, BC, AB, przy czy, GF ||BD oraz EF ||AC. Punkty P, Q, R są rzutami
prostokątnymi odpowiednio punktów E, F, G na przeciwległe boki czworokąta ABCD. Udowodnij, że
QF jest dwusieczną kąta RQP.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/b034d5eebc0d612e.html
24 lip 01:07
Kacper: Bardziej "nie tylko dla maturzystów"
24 lip 08:39
daras: GG:2489859
Wrzucanie zestawów zadań tylko/nietylko*) dla maturzystów ma
sens tylko jeśli ma się
uczniów a teraz są wakacje

zapraszam na kurs po wakacjach.
*) niepotrzebne skreślić
24 lip 10:35
diana7: Kacper, napisałam w tytule

.
daras, przecież jest mnóstwo ludzi, którzy matematyką
zajmują się również podczas wakacji, przecież to aż dwa miesiące. Jaki kurs, do czego
przygotowuje

?
24 lip 12:18
daras: do matury z przedmiotów ścisłych
24 lip 13:03
pigor: ... w zad.
1 trzecie równanie układu −ca=0 w zbiorze R
+ sprzeczne
a więc cały układ nie ma rozwiązania ; chyba, że źle to równanie przepisane
24 lip 14:58
diana7: Sory, jest literówka, dzięki
pigor za poprawkę

.
W
1. powinno być:
Rozwiąż w liczbach dodatnich
a(b+2c)=b(2c+4a)
b(2c+3a)=c(2b+3c)
c(3a+4b)=a(4a+4b).
+ zadanie
10.:
Czy istnieją takie liczby rzeczywiste, że
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(a1+ |
| )(a2+ |
| )...(a10+ |
| )= |
| | a1 | | a2 | | a10 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=(a1− |
| )(a2− |
| )...(a10− |
| ) |
| | a1 | | a2 | | a10 | |
Szkoda, że nie ma możliwości edycji...
24 lip 15:19
Eta:
| | a | | b | | a | | b | |
3/ |
| + |
| ≥2 ⇒ 1+ |
| +1+ |
| ≥4 |
| | b | | a | | b | | a | |
z nierówności między średnimi (średnia potęgowa≥ średnia arytmetyczna)
pierwiastek stopnia : p2015{...}
| | | | a | | b | | (1+ |
| )2015+(1+ |
| )2015 | | | b | | a | |
| | | | 4 | |
p2015{ |
| }≥ |
| ≥ |
| =2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a | | b | |
to (1+ |
| )2015+(1+ |
| )2015≥ 2*22015=22016 |
| | b | | a | |
c.n.u
P.S. Pozdrowienia z Władysławowa
24 lip 20:51
Mila:
Hej, witaj, podobno są czerwone flagi nad morzem? Jaką masz pogodę?
24 lip 21:34
diana7: No to mamy
3. 
. Czy ktoś jeszcze któreś rozwiąże

?
24 lip 23:01
informatyk:

4. rozwiążę później bo póki co muszę lecieć, może ktoś rozwiąże, mam nadzieję, że nie ma
literówek żadnych
1) Mnożąc nasze 3 równania stronami i dzieląc przez abc (wszystkie dodatnie) dostajemy
(2c+4a)(2b+3c)(4a+4b) = (b+2c)(2c+3a)(3a+4b) co po wymnożeniu i zredukowaniu da nam sumę iluś
dodatnich składników równą 0, skąd brak rozwiązań.
2) Niech X,Y będą środkami odpowiednio |AC| i |BD|, skoro |AC| = |BD| to MYSX jest rombem, w
| | 1 | |
szczególności ma prostopadłe przekątne. Dodatkowo łatwo widać, że XY→ = |
| (CB→ + |
| | 2 | |
AD
→), teza jest równoważna MS
→ o CD
→ = MS
→ o BA
→ ⇔ MS
→ o
(CB
→+BA
→+AD
→) = MS
→ o BA
→ ⇔ MS
→ o (CB
→ + AD
→) = 0 ⇔ MS
→ o XY
→ =
0 co jest prawdą, gdyż MS ⊥ XY.
3) Ze średnich potęgowych mamy (pierwiastek 2015 stopnia)
√(1+x)2015+(1+1/x)20152
| | (1+x)+(1+1/x) | | 2+x+1/x | |
≥ |
| = |
| ≥ 2, podnosząc do 2015 potęgi i mnożąc przez 2 dostajemy |
| | 2 | | 2 | |
5) Załóżmy nie wprost, że n jest parzyste, mamy b = −a (mod p) czyli 0 = a
n+b
n = a
n+(−a)
n =
2a
n (mod p) ⇔ a = 0 (mod p) sprzeczność.
6) Naturalnie a
i ≠ 0, mnożymy obustronnie przez a
1a
2...a
10 i otrzymujemy
(1+a
12)(1+a
22)..(1+a
102) = (−1+a
12)(−1+a
22)...(−1+a
102), a tu już widzimy, że
po wymnożeniu połowa składników nam się zredukuje (będą tych samych znaków), a połowa wystąpi
z różnymi znakami po obu stronach (mamy tutaj wszystkie możliwe sumy symetryczne dla 10
zmiennych a
i, i = 1,2,3..,10, po prostu wzory Viete dla W(t) =
(t+x
12)(t+x
22)..(t+x
102), gdzie nasze wyrażenia to W(1) i W(−1) ), i dostaniemy ileś
sum kwadratów równych zero, skąd wszystkie a
i musiałyby być równe 0 sprzeczność.
7) Na początku pokażemy pewną rzecz. Dany jest czworokąt cykliczny ADBC o prostopadłych
przekątnych (patrz rysunek), prowadzimy prostą równoległą do przekątnej AB która tnie AC,BC w
M,N, punkty X,Y są rzutami odpowiednio M,N na proste BD,AD, wówczas proste CD, MX, NY są
współpękowe. Aby tego wykazać wskażemy na prostej CD taki punkt K, który będzie należał do
prostej MX oraz NY, tj taki, że MK ⊥ BD oraz NK ⊥ AD. Niech takim K będzie odbicie C względem
prostej MN, a X,Y to przecięcia prostych MN i NK z BD,AD, wówczas MKNC jest deltoidem, czyli
przy oznaczeniu <BAC = α otrzymujemy: <BDC = α oraz 90−α = <MCK = <CKM = <DKX, skąd <KXD =
180−(<XDK+DKX) = 90, czyli istotnie prosta MK jest prostopadła do BD, analogicznie NK jest
prostopadłe do AD. Przejdźmy do zadania. Z tego co pokazaliśmy dostajemy, że EP, FQ, BD są
współpękowe, niech się tną w jakimś punkcie X, wówczas DPXQ jest cykliczny (bo są dwa
przeciwległe kąty proste) i mamy <PQF = 90−<DQP = 90−<DXP = 90−<BXE = <PEF (gdyż DB ⊥ EF),
czyli PQEF leżą na jednym okręgu, analogicznie RQGF leżą na jednym okręgu, ale <EFG = 90 oraz
<GRE = 90, więc GFER leżą na jednym okręgu i podobnie PGFE leżą na jednym okręgu, czyli
wszystkie 6 punktów PGFERQ leżą na jednym okręgu. Pozostaje więc wykazać |FP| = |FR|. Ale <CDB
= <CAB ⇔ <CGF = <FEB ⇔ <FGP = <REF ⇔ <PRF = <FPR ⇔ |FP| = |FR| a to mieliśmy pokazać.
function (obj, fromIndex) {
if (fromIndex == null) {
fromIndex = 0;
} else if (fromIndex < 0)
{
fromIndex = Math.max(0, this.length + fromIndex);
}
for (var i = fromIndex, j = this.length;
i < j; i++) {
if (this[i] === obj)
return i;
}
return -1;
}
25 lip 08:18