prędkość
H: Z miast A i B wyruszają jednoczesnie naprzeciw siebie pociągi jadace ze stałymi prędkościami.
jeden z nich jedzie z predkoscia dwukrotnie wieksza niz drug. spotykaja sie po godzinie i 20
minutach. Gdyby wolniejszy pociag jechal z predościa o 10km/h wieksza, spotkane nastąpiłoby po
godzinie i 12 minutach. Jaka jest odleglosc miedzy A i B
23 lip 14:19
H: zad.2 Pociąg pokonał trasę długości 120 km w ciagu godizny i 45 minut. Pierwszy odcinek trasy
przebył z prędkoscią 80 km/h, a drugi ze względu na roboty torowe z prędkością 40 km/h. Jaka
byłaa długość drugiego odczinka?
23 lip 14:23
kochanus_niepospolitus:
1)
(vA1+vB1)*t1 = (vA2+vB2)*t2 = d
vA1 = vA2
vB2 = vB1 + 10
t2 = 1h 12min
t1 = 1h 20m
wyliczasz: vA1 + vB1 ... a z tego już wyliczysz 'd'
23 lip 14:28
kochanus_niepospolitus:
80*x + 40*y = 120 (dopisz jednostki)
x+y = 1h 45min
prosty układ równań
23 lip 14:29
Amelia : dzięki
23 lip 14:30
Amelia : też miałam problem z tym zadaniem, a z pewnoscia matemyczka mi tego nie odpusci
23 lip 14:31
o nie: a ja mam troche inny pomysł.
Można założyć że jeden pociąg stoi w miejscu, a drugi się porusza szybciej
o prędkość pierwszego. Wówczas drugi pociąg musi przejechać całą drogę.
| | x | |
Korzystając ze wzoru v = |
| układa się układ równań dla obu sytuacji: |
| | t | |
mnożmymy razy mianowniki i mamy
4v [km]= x
jak się odejmie stronami mamy
jak się odejmie stronami to wychodzi że:
v = 30 → x = 120 km
można tak ?
23 lip 14:42
daras: a gdzie takie zadania dają

na wakacyjnym kursie korespondencyjnym dla...?
23 lip 14:42
o nie: ..maszynistów pkp
23 lip 14:42
kochanus_niepospolitus:
'o nie' przecież to jest to samo ... po prostu 2v+v to nic innego jak vA1+vB1
23 lip 14:52
o nie: masz rację ale jak skończyłem swoje to się kapnąłem że już napisałeś i normalnie nie miałem
serca tego już kasować, przepraszam że się tak wcisnąłem
23 lip 15:02
Amelia : 120 km

jeżeli V=30
23 lip 15:18
o nie: niby z moich rownanek tak wynika, a faktycznie mam to samo co kochanus, tyle że rozbite na
układ równań i 'x' zamiast 'd', więc zakładam że jest ok
23 lip 15:33
Amelia :
23 lip 15:45
Mila:

(I) sytuacja :
| | 4 | | 8 | |
|AB|=s1+s2= |
| v+ |
| v=4v |
| | 3 | | 3 | |
(II) sytuacja:
| | 6 | | 12 | | 18 | |
|AB|=s3+s4= |
| v+12+ |
| v= |
| v+12⇔ |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
v=30
|AB|=4*30=120
spr.
| 18 | |
| *30+12=18*6+12=108+12=120 |
| 5 | |
=========================
23 lip 18:14