równanie
Artur miast z mat to z telew:
Zadanie techniczne
Docent K radził nam kiedyś jako swoim "studentom"
Poszukaj trzema sposobami (przynajmniej) urojonych pierwiastków równania:
x2−x +1=0
23 lip 12:13
psychiatra: Zaraz sam sobie rozwiążesz przecież...
23 lip 12:22
O rany julek:
te psychiatra(najczęściej o kolorowym pseudo−dlaczego tym razem nie?) mozesz
najwyżej zapoczątkować dyskusję"Psychiatria jako gałąź medycyny"ale w końcu musisz
ustąpić z forum mate−ma−tycznego,choćby w związku z wakacjami
23 lip 12:54
Wiem:
Jeden sposób na to to po prostu najprościej:
Przewidzieć rozwiązanie postaci a+ib i po podstawieniu do równania x
2−x+1=0
otrzymamy :
| ⎧ | a2−b2−a+1=0 | |
| ⎩ | −2iab+ib=0i |
|
czyli
23 lip 13:30
ICSP: z2 −z + 1 = 0
1. Delta
2. Dopełnienie do kwadratu różnicy
3. Podstawienie z = x + yi
4. Pomnożenie równania stronami przez (z+1) // z = −1 nie jest rozwiązaniem
23 lip 13:34
Sokrates:
W równaniu −2iab + ib = 0i ;b(1−2a)=0 ,b≠0−bo liczba zespolona musi mieć część
urojoną−no dobrze
Ale −nie łapię Δ=−3 i co dalej
23 lip 15:04
o nie: √Δ = i√3
i liczy się jak normalne równanie kwadratowe
23 lip 15:06
Wiem:
Po prostu można i tak zrobić:
czyli z=
√−0,75
czyli;r=
34,Φ=π
czyli z wzoru Moivre
x
1 =
√r[cos0,5(π)+isin0,5(π)]+0,5
x
2=
√r[cos0,5(π+2π)+isin0,5(π+2π)]+0,5
23 lip 15:31
o take:
Czyli korzystając z metod stricte matematycznych:
x
2−x+1=0 /i
2 ⇔ i
2x
2−i
2x+i
2=0
Δ=i
4 − 4i
4=3i
2,
√Δ=
√−1√3,Δ=+−i√3 bo z
2+1=0⇒z=i ⋁ z=−i
| | i2+−i√3 | | −1+−i√3 | |
x= |
| = |
| |
| | 2i2 | | −2 | |
24 lip 09:04
Wiem:
Po prostu wydumałem sobie jeszcze jedno rozwiązanie .Dość naciągane!
Zastosujmy i sprawdźmy wzory Cardana:
Wprowadzając do równania x2 − x + 1 = 0 dodatkowy pierwiastek −1 mamy
x3 + 1 = 0 ⇔ x3 +3px + 2q = 0
A oto te wzory:
u=3√−q+√p3+q2 [=0]
v=3√−q−√p3+q2 [=−1]
εn=−0,5(1+−i√3)
x1=uε1 + vε2
x2=uε2 + vε1
Zgadza się
24 lip 11:42
siostra oddziałowa :
Znowu sam wstawiasz i rozwiązujesz ?
Chyba podwójna dawka leku to jedna za mało, trzeba zrobić porządną lewatywę !
24 lip 11:51